Aktualno
StoryEditor

Rossanda dao ostavku

30. Listopad 2018.

Gianni Rossanda u utorak je Nadzornom odboru Uljanika dostavio svoju ostavku na funkciju predsjednika Uprave pulskog brodogradilišta, izvijestili su iz Uljanika, dok se od predsjednika Štrajkaškog odbora i čelnika Jadranskog sindikata Borisa Cerovca doznaje da je novi Nadzorni odbor razgovarao sa sedam mogućih kandidata za mjesto u novoj Upravi Uljanika.

>>>Rossanda: Inzistiranje na mojoj ostavci nanosi štetu Uljanik grupi

"Dana 30. listopada 2018. Gianni Rossanda dostavio je Nadzornom odboru Uljanika d.d. svoju ostavku na funkciju predsjednika Uprave Uljanika d.d., koja djeluje od dana 31. listopada 2018. godine", kratko su iz pulskog brodogradilišta objavili putem Zagrebačke burze.

Cerovac je, pak, Hini poslijepodne potvrdio da su članovi novog Nadzornog odbora Uljanika u utorak razgovarali s mogućim kandidatima za mjesto u novoj upravi Uljanika odnosno ljudima koji bi, nakon što se donese odluka o razrješenju dosadašnje uprave, bili odmah spremni preuzeti vođenje kompanije.

Nadzorni odbor je razgovarao sa sedam kandidata, uglavnom iz kruga Uljanika, koji su se trebali izjasniti jesu li i pod kojim uvjetima zainteresirani za vođenje kompanije, rekao je Cerovac.

U međuvremenu, štrajk zbog neisplate rujanskih plaća u Uljanik grupi ušao je u drugi tjedan a radnici su, kao i proteklih dana, štrajkali na svojim radnim mjestima iščekujući bilo kakvu pozitivnu vijest.

"Nažalost takvih vijesti nema, jer nemamo nikakvu informaciju. Plaće još uvijek nema, niti znamo nešto više o tome kada će biti isplaćena. Pokušao sam stupiti u kontakt s financijskim direktorom, no on se ne javlja", rekao je Cerovac.

Potvrdio je informaciju da će na čelu Nadzornog odbora za sada biti predstavnik Stožera za obranu Uljanika Samir Hadžić, dok bi kasnije, do nove skupštine, privremeni Nadzorni odbor trebao voditi Nenad Kapuralin, jedini član tog tijela koji je izabran na glavnoj skupštini Uljanika održanoj 16. listopada.

>>>Uljanik: Radnici traže da se i kooperanti priključe štrajku

Trgovački sud u Pazinu jučer je imenovao dva člana Nadzornog odbora Uljanika - Samira Hadžića i Ranka Svećarovskog, nakon čega to tijelo ima tri člana te može donositi odluke, među kojima i odluku o vodstvu kompanije.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat jutros je kazao da će Uprava Uljanika u roku od 10-ak dana dostaviti novi program restrukturiranja, koji neće sadržavati već otkazane brodove, i da će nakon toga za njegovu analizu Ministarstvo trebati tri do četiri dana.

Horvat je novinarima pred Banskim dvorima rekao da je jučer dobio pismo od, kako je naveo, stare Uprave Uljanika d.d. U njemu Uprava sugerira da je bespredmetno analizirati novi program restrukturiranja, koji je dostavila 22. listopada, jer u tom programu nisu "matematičkim izračunom apostrofirani oni navozi, odnosno oni brodovi koji su otkazani i koji se neće raditi", istaknuo je Horvat.

"Uprava si je uzela terminski plan od 10-ak dana, kada će sjesti sa svojim konzultantima te će na Ministarstvo gospodarstva dostaviti novi model, bez predmetnih otkazanih brodova. Pričekat ćemo tih nekoliko dana, pa nakon toga pristupiti analizi", poručio je Horvat.

>>>Iz stožera za obranu: Samir Hadžić i Ranko Svećarovski ulaze u NO Uljanika

Dodaje i da je sugerirao članovima Nadzornog odbora Uljanika da su za takvu analizu potrebno 3 ili 4 dana, a kako navodi, ta analiza je bitna kako program restrukturiranja ne bi "polučio toliki broj upita Europske komisije kao što je onaj stari".

21. veljača 2024 01:38