Aktualno
StoryEditor

Rušenje cijena koje je sam nametnuo, Adriatic servisu obilo se u glavu

05. Lipanj 2019.

Rušenje cijena kako bi dobili što unosnije ugovore s državom za usluge čišćenja ureda državne uprave obilo se u glavu upravo onima koji su tu praksu pokrenuli, a na tome se ‘spotaknula‘ zadarska tvrtka Adriatic servis koja je u postupku javne nabave za čišćenje prostorija za 18 od 30 grupa državnih tijela (porezne uprave, katastri, ispostave HZMO-a, MUP-a, itd.) u četiri županije potpisala ugovor vrijedan 23 milijuna kuna.

Adriatic servis je sve svoje korisnike obavijestio kako je zbog nedostatka radne snage i posljedičnog povećanja primanja zaposlenika, i to minimalca, ali uz nepromijenjenu razinu prihoda i zbog kašnjenja s objavom postupaka javne nabave - došla u stanje nelikvidnosti i gubitka u poslovanju. Nisu, naveli su u obavijesti, uspjeli isplatiti plaće za travanj, u blokadi su te više nisu ni u stanju pružati usluge čišćenja poslovnih prostorija.

Da i državna tijela grcaju u smeću dokazuje i činjenica da je Središnji državni ured za središnju javnu nabavu raspisao novi javni natječaj za usluge čišćenja u četiri županije koje su pripadale Adriatic servisu u ponedjeljak, 3. lipnja, a vrijednost tog posla procijenili su ovaj put na - pet milijuna kuna.

Adriatic servis te poslove za državnu upravu obavlja već godinama, a njihova je ponuda bila i najniža 2015. godine, dok su bili u predstečajnoj nagodbi, kada su se također javili na natječaj Državnog ureda za  središnju javnu nabavu za čišćenje lokacije čak 700 lokacija državnih tijela diljem države. Čak trećina od tih 700 lokacija pripala je Adriatic servisu koji je za taj posao ponudio najnižu cijenu od 12,4 milijuna kuna. Drugi najjeftiniji ponuđač bila je tada tvrtka Control Home Management koja nije čak imala niti iskustva u tom poslu niti zaposlene čistače.

16. travanj 2024 10:54