Aktualno
StoryEditor

Rusija razmišlja o kreditnoj potpori Rusalu i GAZ-u

14. Svibanj 2018.

Rusija razmišlja o potpori proizvođaču aluminija Rusalu i proizvođaču kombija GAZ-u, dvjema kompanijama u vlasništvu tajkuna Olega Deripaske koje su se našle na udaru američkih sankcija, kazao je u ponedjeljak ministar financija Anton Siluanov.

Sjedinjene Države uvele su u travnju sankcije vlasniku Rusala Olegu Deripaski i njegovim kompanijama, uključujući En+, Rusal i GAZ, i još nekim ruskim tajkunima, obrazloživši odluku navodnim uplitanjem Moskve u američke izbore 2016. godine i drugim "malignim aktivnostima" ruske države.

- Radi se na opciji kreditne potpore koju bi Rusalu i GAZ-u pružio Promsvjažbank (PSB), kazao je ruski ministar financija novinarima, ne navodeći visinu iznosa.

>>>Ruske novinske agencije javljaju da SAD zasad neće uvoditi nove sankcije Rusiji

Rusal je najveći proizvođač aluminija u svijetu a Gaz Group najveći proizvođač kamiona u Rusiji. Vlada trenutno ne razmatra kupnju udjela u En+ i Rusalu kako bi ublažila utjecaj sankcija, napomenuo je ruski ministar.

Deripaskina En+ Grupa vlasnik je 48 posto udjela u Rusalu čiji je neto dug na kraju ožujka iznosio 7,9 milijardi dolara. Deripaska je pristao smanjiti udio u En+ ispod razine od 50 posto nakon što su Sjedinjene Države poručile da bi mogle ukinuti sankcije kompaniji ako se odrekne kontrolnog udjela.

>>>Ruska poslovna elita na američkom ‘popisu oligarha’

Središnja ruska banka preuzela je prošle godine kontrolu nad Promsvjažbankom koji se u međuvremenu odlukom vlade specijalizirao za financiranje vojnog sektora. U sklopu tog plana Sberbank i VTB prebacit će odgovarjuće kredite u PSB kako bi smanjile rizik potpadanja pod moguće nove američke sankcije.

Sberbank i VTB ključni su kreditori Deripaskina poslovnog carstva i obje su pod kontrolom države, napominje Reuters.

28. travanj 2024 10:12