Aktualno
StoryEditor

Sakrijte se, idu ljudi!: Sisavci zbog ljudi postaju noćne ptice

17. Lipanj 2018.

U vrijeme dok su Zemljom hodali dinosauri, sisavci su se prilagodili prijetnji i uglavnom izlazili noću kako ne bi bili pojedeni. Danas više nema dinosaura, no životinje se ponovo skrivaju danju zbog čovjeka koji uzurpira njihova prirodna staništa, piše Ars Technica.

>>>Ugrize životinja opasno je podcijeniti, godišnje zbog njih život izgubi 55 tisuća ljudi

Stručnjaci sa sveučilišta UC Berkeley i Boise State istražili su ponašanja 62 vrste sisavaca sa šest kontinenata i otkrili da su životinje, od najmanjih oposuma do najvećih slonova, doista zamijenile noć za dan, te da se noćna aktivnost među njima povećala do 68 posto.

Pritom treba napomenuti kako razlog promjene navika ponašanja kod životinja nije samo lov, već također i sve veći broj planinara, širenje poljoprivrednih zemljišta te urbani razvoj i gradnja.

>>>Engleska se pridružuje zemljama koje zabranjuju divlje životinje u cirkusima

Nije poznato kako će ta promjena ponašanja utjecati na pojedine vrste, posebice na predatore i njihovu lovinu, a time i na cijeli ekosustav, upozoravaju stručnjaci i ekolozi. Predlažu da se odrede zaštićena područja za životinje na kojima ljudima nisu dozvoljene aktivnosti, te apeliraju da bi čovjek trebao naučiti dijeliti svoj prostor sa drugim vrstama.

19. travanj 2024 17:54