Aktualno
StoryEditor

Sankcije Rusiji mogle bi rascjepkati međunarodni monetarni sustav

31. Ožujak 2022.

Financijske sankcije Rusiji mogle bi postupno razvodniti dominaciju dolara i rascjepkati međunarodni monetarni sustav, izjavila je u razgovoru za Financial Times dužnosnica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Gita Gopinath.

- Čak i u takvom okruženju dolar bi zadržao poziciju značajne globalne valute, ali fragmentacija, u manjem opsegu, definitivno je sasvim moguća - smatra zamjenica izvršne direktorice MMF-a u razgovoru za londonski poslovni list.

Neke zemlje već pregovaraju o izmjeni valute u kojoj naplaćuju izvoz, ističe Gopinath, dodavši da će pojačana upotreba drugih valuta u globalnoj trgovini rezultirati raznovrsnijim portfeljima deviznih rezervi središnjih banka.

Rat u Ukrajini ubrzat će po njezinom mišljenju i prijelaz na digitalne valute, od ‘običnih‘ kriptovaluta do onih fiksiranih za klasične valute i robu i digitalnih varijanti postojećih valuta koje izdaju središnje banke. 

SAD, Europska unija i njihovi saveznici uveli su Rusiji niz sankcija zbog njezine invazije na Ukrajinu. Rusija invaziju naziva "posebnom operacijom" kojom želi razoružati Ukrajinu, podsjeća Reuters.

U ranijim istupima Gopinath je isticala da sankcije Rusiji ne nagovješćuju manje utjecajnu ulogu dolara kao rezervne valute i da će rat u Ukrajini zakočiti rast svjetskog gospodarstva, ali neće izazvati recesiju.

MMF nije odmah odgovorio na upit Reutersa da komentira izjave zamjenice izvršne direktorice.

19. srpanj 2024 01:12