Aktualno
StoryEditor

Schulz pozvao na stvaranje ‘Sjedinjenih europskih država‘

08. Prosinac 2017.

Lider njemačke Socijaldemokratske stranke Martin Schulz na konferenciji u Berlinu pozvao je na stvaranje "Sjedinjenih europskih država" do 2025. godine, kao i na osnaživanje mreže socijalne sigurnosti i zabranu stvaranja energije iz ugljena. Schulz je otvorio i prostor za pregovore SPD-a s Kršćanskom demokratskom unijom, CDU, javlja Guardian.

U svom govoru je istaknuo da njegova stranka ne želi vladati po svaku cijenu, ali također ne bi trebali ni odbiti vlast. Delegati stranke kasnije su većinskim brojem glasova dopustili vodstvu za ulazak u pregovore CDU-om. Liderima stranke tako je dano dopuštenje članova da razgovaraju o obnavljanju velike koalicije, neformalnoj suradnji ili formalnom sporazumu prema kojemu će podržati konzervativnu manjinsku vladu tako što neće glasovati protiv određenih prijedloga vlade u parlamentu.

>>>Iako Davis nije napravio sektorsku analizu utjecaja Brexita, May i Junker postigli dogovor

Pokušaji izgradnje nove njemačke vlade stopirani su nakon prošlomjesečnog neuspješnog završetka pregovora o koaliciji između CDU-a, Slobodnih demokrata i Zelenih.

Ostale europske države izrazile su nestrpljivost zbog političke paralize Njemačke, a Emmanuel Macron i grčki premijer Alexis Tsipras pozvali Schulza da zaustavi impasse. Schulz upozorava da EU ne može podnijeti nove četiri godine njemačke politike a la Schauble aludirajući na mjere štednje bivšeg ministra financija te zemlje. Izaslanicima je Schulz poručio kako je htio da zemlje članice EU istupe iz ‘ustavnog sporazuma‘ prema kojemu bi se EU pretvorila u federalnu Europu, a prijedlog će vjerojatno naići na otpor Angele Merkel i drugih čelnika.

>>>Novi poljski premijer je ‘socijalno osviješten’ bivši bankar

- Takav Ustav mora biti napisan po konvenciji koja uključuje civilno društvo i narod. Ovaj Ustav će prisiliti države članice koje ga ne odobravaju da automatski napuste EU, kazao je Schulz.

Lider SPD-a pozvao je na jaču socijalnu sigurnost radnika u gospodarstvu digitalnih usluga, povećana ulaganja u akademsko i strukovno obrazovanje i obvezujuće ciljeve o zelenoj energiji. Objasnio je kako je postupno ukidanje energije ugljena neizbježno, a sljedeća vlada trebala bi napore usmjeriti u stvaranje novih mogućnosti za one koji su trenutačno zaposleni u tom sektoru.

>>>Analitičari: AfD s novim vodstvom još desniji

Schulz se naposljetku i ispričao zbog najgorih izbornih rezultata njegove stranke još od Drugog svjetskog rata, a pojedini delegati su izrazili nezadovoljstvo vodstvom zbog otvaranja mogućnosti pregovora s Merkel izražavajući bojazan kako bi nova ‘velika koalicija‘ mogla zadati stranki kobni udarac. Istraživanja pokazuju da bi većina članova SPD-a radije da njihova stranka podrži Merkel u predvođenju manjinske vlade, nego da ponovno uđu u koaliciju.

 

27. travanj 2024 22:15