Aktualno
StoryEditor

Šest BBC-jevih voditelja pristalo na smanjenje plaće kako bi se izjednačili s kolegicama

27. Siječanj 2018.

BBC, britanski audiovizualni javni servis, gdje raste nezadovoljstvo zbog razlike u plaći  muških i ženskih zaposlenika, priopćio je u petak da su šestorica njegovih voditelja pristala na smanjenje plaće.

"Veoma smo zahvalni Huwu Edwardsu, Nickyju Campbellu, Johnu Humphrysu, Jonu Sopelu, Nicku Robinsonu i Jeremyju Vineu koji su pristali na smanjenje plaće", rekao je glasnogovornik grupacije. Navedeni novinari i voditelji zarađuju od 228.000 do 858.000 eura na godinu.

"O pojedinostima u vezi s tim promjenama još ćemo razgovarati i BBC će pravodobno razgovarati i s drugim (novinarima)", dodao je.

Voditelj jutarnje emisije na BBC-ju Radio 4, John Humprys koji zarađuje između 687.000 i 744.000 eura dodaje da je, kao i drugi novinari, dragovoljno pristao na smanjenje.

>>> Ženski dio BBC-jeve ekipe traži izjednačenje plaće s muškim kolegama

"BBC je danas u položaju koji se potpuno razlikuje od onoga prije nekoliko godina. Tada novca nije nedostajalo. No danas je to slučaj. Čini mi se i da među nama postoje velike razlike u plaći", rekao je.

Priznao je da je "jedno vrijeme bio jako dobro plaćen".

No urednik Amol Rajan je kazao da te pojedinačne odluke "ne rješavaju glavni problem" razlika u plaći u grupaciji.

"Ovo je prvi korak, ali on ne rješava glavno pitanje žena koje rade na BBC-ju i općenito razlika u plaćama unutar grupacije", ocijenio je.

Vlada je pohvalila korak audiovizualne grupacije. "Premijerka je rekla da želi jednakost plaća" na BBC-ju, istaknuo je glasnogovornik Downing Street.

"Svaka odluka BBC-ja da počne rješavati taj problem je dobrodošla", rekao je.

23. travanj 2024 02:04