Aktualno
StoryEditor

SKDD: U srijedu prijenos upisanih narodnih obveznica na račune ulagatelja

06. Ožujak 2023.

Središnje klirinško depozitarno drušvo (SKDD) u ponedjeljak je izvijestilo da će u srijedu, 8. ožujka tzv. narodne obveznice biti prenesene na račune ulagatelja u SKDD, pri čemu će onim ulagateljima koji nemaju otvoren račun u SKDD on biti automatski otvoren bez naknade.

Kako se navodi u priopćnjenju tog društva, narodne obveznice uključit će se u usluge SKDD-a u srijedu, kada će se na temelju podataka dostavljenih od agenata izdanja provesti i prijenos upisanih obveznica na račune ulagatelja. 

Ulagateljima koji do sada nisu imali otvoren račun u SKDD-u, on će biti automatski otvoren bez naknade te će im biti poslana obavijest o općim podacima, PIN-u i stanju računa preporučenom poštom. Onima koji već imaju otvoren račun, upisane obveznice bit će pohranjene na postojeći račun te će im biti otpremljena obavijest o općim podacima ulagatelja i novoupisanim vrijednosnim papirima,navode iz SKDD-a.

Iz SKDD-a dodaju da će otpremanje obavijesti biti provedeno u nekoliko radnih dana, pa stoga mole za razumijevanje. Navode i da ulagatelji podacima o računu vrijednosnih papira mogu pristupiti preko besplatne usluge e-Ulagatelj, kojoj se pristupa na internetskoj stranici www.skdd.hr pomoću oznake ulagatelja i PIN-a ili preko sustava e-Građani.

Na domaćem tržištu u petak je uspješno realizirano izdanje obveznica dospijeća 2025. godine u nominalnom iznosu od 1,85 milijardi eura, uz cijenu od 100 posto i godišnju kamatnu stopu od 3,65 posto. Obveznice je upisalo 45.649 građana, u iznosu od gotovo 1,36 milijardi eura, a ostatak iznosa uložili su institucionalni ulagatelji. 

- Navedeno izdanje obveznica predstavlja najveću investiciju fizičkih osoba u jedan vrijednosni papir izdan putem javne ponude u povijesti hrvatskog tržišta kapitala - poručilo je Ministarstvo financija u petak.

Datum izdanja, odnosno uvrštenja obveznica u usluge depozitorija, poravnanja i namire Središnjeg klirinškog depozitarnog društva (SKDD) je 8. ožujka, a dan kasnije, 9. ožujka, očekuje se uvrštenje obveznica na Službeno tržište Zagrebačke burze. 

Vodeći agenti izdanja obveznica bili su Erste & Steiermärkische Bank, OTP banka, Privredna banka Zagreb, Raiffeisenbank Austria i Zagrebačka banka, dok je ulogu su-aranžera izdanja imala Hrvatska poštanska banka. Pravni savjetnik transakcije bilo je društvo Mišković & Mišković odvjetničko društvo. 

26. travanj 2024 02:54