Aktualno
StoryEditor

Škibola: Nema razloga za dizanje cijena zbog uvođenja eura, riječ je o pohlepi trgovaca

15. Svibanj 2018.

Nezavisni saborski zastupnik Marin Škibola na konferenciji za novinstvo u Rijeci u utorak je ustvrdio da će u Hrvatskoj ulaskom u eurozonu porasti cijene, kao što se događalo u drugim zemljama, te da će se izgubiti neovisna monetarna politika.

>>>Vujčić: Uvođenje eura pomoći će hrvatskom turizmu

Podsjetio je da je njemački ministar financija Hans Eichel u svibnju 2002. godine priznao da je uvođenje eura dovelo do porasta cijena, te da je teret tranzicije na novu valutu prebačen na potrošače. Tako je u Njemačkoj cijena povrća porasla za 18 posto, cijene u restoranima za oko četiri posto, a cijena televizora ili parkiranja porasla je dvostruko, rekao je Škibola.

Iznio je primjer Latvije i Estonije, u kojima su cijene počele rasti nekoliko mjeseci prije uvođenja eura te nastavile rasti još nekoliko mjeseci nakon toga.

>>>Guste Santini: Poreznom politikom može se povećati konkurentnost hrvatskog gospodarstva

„Jedno od objašnjenja koje ima smisla je da aktualna valuta, koja će uskoro nestati, svakim danom postaje sve manje vrijedna, a samim time cijene usluga i dobara počinju rasti. To je razumljivo, no onda bi bilo fer da cijene nakon službenog prelaska na euro počnu padati, no, dešava se čak i suprotno - one i dalje misteriozno rastu neko vrijeme“, kazao je Marin Škibola. Ustvrdio je da ne postoje jasni ekonomski razlozi za dizanje cijena nego je riječ o pohlepi trgovaca.

24. travanj 2024 03:46