Aktualno
StoryEditor

Slabija inozemna potražnja zakočila rast aktivnosti u industriji eurozone u travnju

03. Svibanj 2018.

Slabiji priljev novih inozemnih narudžbi zakočio je rast aktivnosti u industriji eurozone u travnju, što proizvođači dovode u vezu s jačim eurom, navodi londonska tvrtka Markit u srijedu u najnovijem izvješću, izdvajajući među utezima i kontinuirane probleme u opskrbi.

Indeks menadžera nabave (PMI) u proizvodnom sektoru eurozone pao je u travnju za 0,4 boda u odnosu na prethodni mjesec, kliznuvši na 56,2 boda, utvrdila je londonska tvrtka za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka.

>>>Markit: Ograničeni kapaciteti i loše vrijeme zakočili industriju eurozone

Time je njegova vrijednost snižena za 0,2 boda u odnosu na početnu procjenu.

- Iako je rast zamjetno usporio u odnosu na početak godine, prosinački je rezultat bio najbolji u više od 20 godina koliko se prikupljaju podaci za potrebe istraživanja i tempo rasta aktivnosti bio je nesumnjivo neodrživ, tumači glavni poslovni ekonomist Markita Chris Williamson.

- Proizvodnju su u međuvremenu zakočila ograničenja u opskrbi, uključujući manjak sirovina, kašnjenje dobavljača pri isporuci i manjak radne snage, dodaje Williamson.

>>>Neočekivan pad industrijske proizvodnje

Sporiji rast aktivnosti u prošlom mjesecu rezultat je u prvom redu najslabijeg priljeva novih narudžbi od kraja 2016. godine, uključujući i nove narudžbe za izvoz, konstatiraju u Markitu.

- Pojedine kompanije dovele su to u vezu s jačanjem eura u posljednje vrijeme, naročito prema dolaru, navode u izvješću.

>>>Nakon blistavog početka godine gospodarstvo eurozone očekivano usporilo

Izdvajaju također štrajkove, loše vremenske prilike i neuobičajeno učestala bolovanja, predviđajući stoga poboljšanje budući da bi u predstojećem razdoblju neki od tih problema trebali uzrokovati manje problema.

Među mogućim rizicima ističu pak strah od trgovinskih ratova i od Brexita.

- Iako je aktualni tempo rasta još uvijek solidan, trend istraživanja u predstojećim mjesecima dat će nam važne naznake o razmjerima eventualnog slabljenja potražnje i o tome u kojoj mjeri dužnosnike treba zabrinuti zdravlje ekonomije, zaključuje Williamson.

25. rujan 2023 05:24