Aktualno
StoryEditor

Slobodna Hrvatska: Izmjene i dopune Ovršnog zakona samo su kozmetičke

04. Kolovoz 2017.

Stranka "Slobodna Hrvatska"  nezadovoljna je izmjenama Ovršnog zakona, koje su stupile na snagu. Izmjene su, kažu, "čisto kozmetičke prirode" jer se, tvrde, za sadašnjih oko 330 000 blokiranih i ovršenih ne mijenja ništa, a izmjene i dopune samo će im povećati iznos duga.

Budući da se manji iznos novčanih sredstava može plijeniti, ovrha se vremenski prolongira, a kamate i trošak samo rastu pa se blokirani dugoročno sve više i više zakopavaju u dužničko ropstvo. Ovršni zakon s ovim izmjenama i dalje štiti privatni biznis dijela odvjetnika i javnih bilježnika i ide u prilog Fini jer od 42 milijarde kuna, koliko duguju blokirani, i dalje će oko  tri četvrtine duga biti troškovi ovrhe, a svega jedna četvrtina glavica duga, ističu iz Slobodne Hrvatske u priopćenju.

>>>Addiko banka otpisala dug od 300 tisuća kuna udovici s troje djece

Smatraju i da će, pored nastavka generiranja duga, takav Ovršni zakon i dalje biti glavni okidač za iseljavanje cijelih obitelji iz Hrvatske s nesagledivim posljedicama.

U priopćenju ističu kako su, ispred 35 000 građana koji su dali svoj potpis na peticiju Slobodne Hrvatske za rušenje sadašnjeg i donošenje novog Ovršnog zakona, poslali dopise Vladi RH i premijeru Andreju Plenkoviću, klubovima svih zastupnika u Hrvatskom saboru te predsjednici Kolindi Grabar Kitarović da lobiraju kako bi Vlada RH donijela uredbu o moratoriju od tri mjeseca na blokade računa dok se ne donese novi Ovršni zakon, no dodaju kako se za tu privremenu mjeru nije imalo sluha.

>>>Pučka pravobraniteljica: Mnogi neće osjetiti pozitivne učinke izmjene Ovršnog zakona

Podsjetili su i kako su na dan izglasavanja izmjena Ovršnog zakona, 14. srpnja, bili ispred Hrvatskog sabora s plahtama na kojima su bile liste s tisuće potpisa građana, kako bi svima poručili da se radi o kozmetičkim promjenama i da na njih ne žele pristati.

>>>Kolakušić: Izmjene Ovršnog zakona nemaju niti jednu odredbu koja pomaže građanima

Supredsjednik Slobodne Hrvatske Danijel Galović,  koji je na čelu pobune protiv sadašnjeg Ovršnog zakona izjavio je povodom stupanja na snagu izmjena tog zakona da je "jedina svrha ‘igrokaza‘ Mosta i HDZ-a u tome da se bez ikakvih sankcija nastavi pogodovati ovršnoj mafiji".

"Ostaje nam Fina, dobro umreženi javni bilježnici, razno razni kamatari tipa Hanžeković i partneri, te kao šlag na kraju agencije za utjerivanje dugova", rekao je Galović te pozvao na jedinstvo i otpor prema, kako kaže, vladajućoj kliki koja se potpuno odnarodila napominjući kako će se nadalje boriti za potpuno novi Ovršni zakon.

18. travanj 2024 10:56