Aktualno
StoryEditor

Smart Cities 2018: Karlovac se povezao s Poreznom upravom i uštedio pola milijuna kuna

17. Travanj 2018.

 

Na okruglom stolu o inovacijama do održivih gradova sudjelovali su Dario Hrebak, gradonačelnik Bjelovara, Damir Mandić, gradonačelnik Karlovca, Zvonimir Novosel, gradonačelnik Jastrebarskog, Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke, Željko Turk, gradonačelnik Zaprešića i predstavnik Udruge gradova, te Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Grada Zagreba.

>>> Miodrag Šajatović: Smart rješenja smanjit će iseljavanje, privući investitore

Hrebak je istaknuo da je Bjelovar zasad jedini hrvatski grad koji želi napraviti kompletnu digitalnu upravu za što će trebati godina i pol dana, a tijekom dvije-tri godine korištenja novog sustava uštedjet će novac uložen za taj projekt. Budući da je Bjelovar usmjeren na primjenu novih tehnologija, namjerava objaviti natječaj za najbolji startup na kojem će najbolji nagraditi s više od 100 tisuća kuna.

Mirka Jozić je istaknula da Grad Zagreb trenutačno radi na smart city strategiji i u roku dvije godine digitalizirat će kompletnu gradsku upravu.

- Strategija je u fazi rasprave, uključili smo privatni sektor, institute i sveučilište i mislim da ćemo moći proizvesti kvalitetan dokument, istaknula je Jozić koja je govorila i o pilot-projektu Zagreb zeleni grad, a radi se o otvaranju četiri ekocentra u gradu za čišćenje motora automobila čime bi se za 30 posto smanjilo onečišćenje okoliša. U pripremi je i projekt javne rasvjete čijom provedbom se očekuje ušteda veća od 60 posto.

>>> Bulić: Vlada planira digitalizirati sve procese javne uprave

- Karlovac je prvi grad koji se povezao na bazu Porezne uprave, taj sustav u gradskoj upravi koristimo dvije godine, a donio je uštedu gradskoj blagajni pod pola milijuna kuna. Ta ušteda ostvarena je na socijalnom programu jer se provjerom pokazalo da mnogi od korisnika socijalne pomoći nemaju pravo na to, istakno je gradonačelnik Mandić. Gradska uprava Karlovca povezana je i s MUP-om na isti način tako da mnoge potvrde potrebne građanima dobiju iz te baze. Osim toga Karlovac ulaže mnogo u prometnu i komunalnu infrastrukturu što je važno za privlačenje investitora.

U Jastrebarskom su razvili sustav za praćenje kapitalnih projeka preko kojeg se prati financijski aspekt provedbe, a gradonačelnik Novosel je istaknuo da imaju i rješenje koje prati kompletnu imovinu grada.

>>> Aik van Eemeren: Amsterdam je živi laboratorij za razvoj novih tehnologija

- Jatrebarsko će vjerojatno biti prvi grad koji će, za mjesec i pol dana, državi darovati registar državne imovine na našem području, rekao je Novosel ističući i jedinstvenu turističku ponudu u Hrvatskoj, a radi se o lokaciji Perivoj u kojoj će novim tehnologijama turistima predočiti povijesna zbivanja od prije nekoliko stoljeća.

Gradonačelnik Rijeke Obersnel je istaknuo da je smart city modni hit, ali da je svatko nastojao primijenti najbolja rješenja. Tako je Rijela još 2003. uvela elektronički potpis što hrvatska država tek priprema.

Obersnel je istaknuo nekoliko najvažnijih projekta Grada Rijeke; stvaranje digitalizacijskog centra za provedbu digitalne transormacije, drugi projekt je centar kompetencija za pametne gradove, vrijedan 150 milijuna kuna, od kojih će 112 milijuna kuna dobiti iz fondova EU. Konačni cilj je da se kroz različita tehnološka rješenja realizira četrdeset proizvoda koji bi bili komercijalno atraktivni, te se kroz taj projekt zaposli više od 50 ljudi.

>>> Aik van Eemeren: Vlast budućnosti pri odlučivanju  stavlja građane na prvo mjesto

Zaprešić iznimnu pozornost posvećuje razvijanju projekata pametnog okoliša, a jedan je praćenje kvalitete zraka u zatvorenim prostorijama.

- U okolici Zaprešić je kemijska industrija zbog toga mjerimo kvalitetu zraka u učionicama, na trgovima, prometnicama i odlagalištu otpada, rekao je Turk ističući da je preduvjet razvoja pametnih stvari razvoj širokopojasnog interneta, a Grad Zaprešić je nositelj projekta čija je vrijednost veća od 50 milijuna kuna. Drugi važan projekt je brendiranje Zaprešića kao povijesnog vezano za bana Jelačića, a i taj projekt vrijedi 50 milijuna kuna.

07. listopad 2022 01:05