Aktualno
StoryEditor

Sport B: Zbog medijskih pritisaka odustajemo od koncesije za Zlatni rat

24. Travanj 2017.
Piše:
Ivana Tarnaj

Nakon niza medijskih napisa o tome kako se dodjeljivala koncesija za najatraktivniju jadransku plažu, Zlatni rat na Braču, Davor Matijević, vlasnik tvrtke Sport B, povukao se i odustao od koncesije oko koje su se tjednima lomila koplja.

U priopćenju  tvrtke Sport B čiji je osnivač Matijević navedeno je da su "medijski i politički pritisci" te "neutemeljeni otpor lokalne zajednice" prema njihovoj tvrtki doveli u pitanje mogućnost obavljanja djelatnosti na koncesioniranom području. Zbog toga, poručuju, nisu spremni sklopiti ugovor o koncesiji osim ako se prethodno situacija ne stabilizira.

Tvrtka Sport B bila je odabrana kao najpovoljniji ponuđač na javnom natječaju, a što je dizanjem ruku u zrak potvrdilo i 24 vijećnika Splitsko-dalmatinske županije. Ipak, primjedbi na kriterije odabira koncesionara bilo je toliko da se u slučaj uključio i sam politički vrh koji je zahtijevao potpuno čistu situaciju, kada je u pitanju koncesija za jedan od simbola turističke Hrvatske.

>>> Imenovano stručno povjerenstvo za provjeru zakonitosti koncesije plaže Zlatni rat

- Naša ponuda utemeljena je isključivo na gospodarskim kriterijima, čime štitimo javni interes daleko bolje od onih koji neargumentirano ‘svojataju‘ javno dobro (i to bez plaćanja adekvatne naknade). Nadamo se da će u budućnosti o ovako važnim pitanjima odluku donositi struka, rukovodeći se propisanim kriterijima, a ne ‘ulica‘ ni politički centri moći, bez argumenata, budući da je otvoreni, razvojni i savjesni pristup potencijalnim investitorima, ma tko oni bili, jedini koji je moguć, ako je cilj stvaranje transparentnog, naprednog i civiliziranog društva, naveli su u priopćenju koje prenosi Večernji list.

Osim čitavog niza zainteresiranih za koncesiju nad Zlatnim ratom, a koja se dodjeljuje na rok od 15 godina, najljući protivnik davanja dozvole Sport B-u da upravlja plažom bio je načelnik općine Bol Tihomir Marinković koji je u nekoliko navrata upozoravao kako javni natječaj za koncesiju nije proveden kako valja, a u telefonskom razgovoru rekao nam je da iza Sport B-a stoji "moćna hercegovačka obitelj" te da je riječ o "snažnom lobiju, pritiscima i strateškom ulasku" na taj dio Jadrana, ne želeći javno otkriti o čemu i kome se radi. Sada, kada je Sport B objavio da se povlači, Marinković ne krije zadovoljstvo, ali poručuje kako će sutra, u Supetru, stanovnici Brača prosvjedovati i zatražiti od Vlade promjenu Zakona o pomorskom dobru.

>>> Stanovnici Bola na plaži Zlatni rat koncesionaru poručili ‘Zauzeto’

-Naravno da smo zadovoljni što se Sport B povukao jer to govori da smo bili upravu. Ljudi su sa zadovoljstvom dočekali ovakav rasplet situacije, ali to nije dovoljno. Sutra spremamo prosvjed građana u Supetru kojim tražimo izmjenu postojećeg Zakona o pomorskom dobru, jer želimo da se prostori na otocima i uz obalu tretiraju drugačije, na način da se nađu rješenja da lokalna zajednica ima najviše koristi od tih prirodnih dobara, rekao je Marinković. Osim toga, dodao je kako će Vladi biti upućen njihov zahtijev za promjenom Zakona o pomorskom dobru, a prema njegovoj procjeni Vlada bi mogla postupiti po zatraženom.

Kome će pripasti Zlatni rat, nakon fijaska ovog javnog natječaja, postaje neizvjesno, ali Marinković ističe kako ovakav rasplet situacije ne znači kako će biti raspisan novi natječaj za koncesiju nad Zlatnim ratom.

- Ne nužno jer u svojim zahtjevima mi nismo sami. Makarska, Split i Kerum, Hvar, sve su to mjesta koja imaju sličan problem. Očekujem da se i Vlada oglasi, a uvjeren sam kako bi naši zahtjevi, zahtjevi građana, mogli biti saslušani, dodao je načelnik općine Bol.

24. travanj 2024 12:00