Aktualno
StoryEditor

Štern: Aldott je otišao jer su Mađari htjeli neku novu Inu

23. Travanj 2018.

Gašenje sisačke rafinerije jedno je od važnijih pitanja u odnosima Republike Hrvatske i MOL-a. Najava novog direktora Ine Sandora Fasimona da će rafineriju zatvoriti iznenadila je Tomislava Ćorića, ministra zaštite okoliša i energetike, koji smatra da rafinerijski biznis mora ostati i da su jednostrani potezi u ovom slučaju nedopustivi.

>>>Fasimon najavio zatvaranje pogona u Sisačkoj rafineriji, Ćorić iznenađen

Zoltan Aldott, donedavni predsjednik Uprave Ine, koji je dao iznenada ostavku, najavljivao je izgradnju logističkog centra i biorafinerije na mjestu sisačke rafinerije, koja bi bila znatno manja, ali ipak živa. Odugovlačio je s gašenjem rafinerije, a to možda Mađarima nije odgovaralo.

Postavlja se pitanje je li jedan od razloga Aldottova odlaska i to što nije htio raditi ovo što sad radi nova uprava. O tome i o pitanju zatvaranja sisačke rafinerije, upitali smo Davora Šterna, bivšeg predsjednika Uprave Ine i naftnog stručnjaka.

Štern smatra kako svi neugodni događaji oko Ine nemaju veze s Aldottovim odstupanjem sa čelne pozicije te kompanije.

- Aldott je otišao zato što su Mađari htjeli neku novu Inu. On je bio dugo na tom mjestu, u Ini je od 2003. godine i najdugovječniji je direktor Ine – rekao je Štern.

Istaknuo je da će se rafinerija zatvoriti ako ne dođe strateški partner koji ima vlastitu naftu koja je dostupna cjevovodu Siska. No, ostavlja prostor da se to i ne dogodi ako ‘država zaključi da je to političko pitanje‘.

Dodao je da, kada bi Rosnjeft postao strateški partner, sisačka rafinerija ne bi bila višak jer ta grupacija proizvodi puno nafte i treba nove rafinerijske kapacitete.

01. prosinac 2023 00:00