Aktualno
StoryEditor

Suhail al-Mazrouei: OPEC nije odgovoran za rast cijena nafte

10. Srpanj 2018.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) u ponedjeljak se branila od nedavnih zahtjeva američkog predsjednika Donalda Trumpa za većom proizvodnjom tog energenta, istaknuvši kako ona za to ne snosi odgovornost.

Trump je nedavno OPEC prozvao odgovornim za rast cijene nafte i pozvao tu skupinu da učini nešto po tom pitanju.

"OPEC ne može samostalno biti kriv za probleme koji se događaju u naftnoj industriji, no u isto vrijeme odgovaramo na tu situaciju u sklopu mjera koje smo donijeli na našem posljednjem susretu u lipnju", rekao je predsjednik te organizacije Suhail al-Mazrouei.

>>> Cijene nafte penju se na 80 dolara

Članice OPEC-a su Iran, Irak, Kuvajt, Saudijska Arabija i Venezuela, osnivačice tog saveza, te Katar, Indonezija, Libija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Alžir, Nigerija, Ekvador, Gabon, Angola, Ekvatorijalna Gvineja i Kongo, države koje su priključile kasnije, stoji na službenim stranicama.

"Mislim da OPEC ispunjava svoj dio", dodao je predsjednik organizacije.

Istaknuo je kako je savez spreman saslušati sve države koji su veliki proizvođači nafte, među njima i Sjedinjene Države.

OPEC se u lipnju odlučio na skromno povećanje proizvodnje nafte od srpnja, nakon što je saudijski čelnik nagovorio neprijateljski Iran na suradnju i poslije poziva velikih potrošača tog energenta na smanjivanje njegove cijene.

>>> Cijena nafte prošli tjedan porasla 5 posto 

Cijena nafte raste cijelu godinu, a tomu doprinosi i sve veća potražnja. U svibnju je barel nafte po prvi put u 3 i pol godine dostigao cijenu od 80 dolara.

Mazrouei, koji vrši i funkciju ministra energetike Emirata, ističe kako članice OPEC-a imaju kapacitet nositi se s bilo kakvim poremećajima u svjetskoj opskrbi naftom. OPEC teži ravnoteži između ponude i potražnje, a ne određivanju cijene, naglasio je Mazrouei i rekao kako samo njegova država ima dodatni kapacitet od 400 do 600 tisuća barela dnevno.

Poručio je i kako ne vidi potrebu održavanja izvanrednog sastanka OPEC-a prije dogovorenog susreta u prosincu.

03. prosinac 2022 02:48