Aktualno
StoryEditor

Šuica: Bez pomoći EU Hrvatska bi teško sama krenula u izgradnju Pelješkog mosta

20. Travanj 2018.

Regionalni forum za raspravu pod naslovom „EU u mom kraju: europski fondovi i Pelješki most“ održan je u petak u Dubrovniku u organizaciji Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj povodom najavljenog početka izgradnje Pelješkog mosta u okviru 357 milijuna eura vrijednog projekta „Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom“.

Zastupnica u Europskom parlamentu Dubravka Šuica izjavila je tom prilikom kako bi Republika Hrvatska teško sama krenula u izgradnju Pelješkog mosta bez pomoći EU.

- Odobreni iznos jedan je od najvećih koji se izdvaja u posljednje vrijeme iz Programa konkurentnosti i kohezije. Projekt je bio dobro elaboriran i na njemu se dugo radilo. EU je očito shvatila da želi povezati i sebe, a ne samo Hrvatsku. Pritom ne zaobilazimo BiH jer želimo učiniti sve da oni postanu članica EU, rekla je Šuica.

>>>Strabag podnio žalbu Upravnom sudu zbog odabira kineske tvrtke za gradnju Pelješkog mosta

Komentirala je i upravni spor koji je Strabag pokrenuo protiv rješenja Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM).

- Držali smo se javne nabave i transparentnosti i kineski konzorcij imao je najpovoljniju ponudu. Iskreno, najbolje bi bilo da je dobila europska tvrtka, ali nije i tu se nema što dalje komentirati, istaknula je Šuica.

Niz projekata u realizaciji

Zastupnica u Europskom parlamentu Ivana Maletić izjavila je kako je projekt izgradnje Pelješkog mosta dogovaran još za vrijeme pristupnih pregovora s Europskom unijom.

- O mostu smo govorili kao rješenju koje spaja teritorij Republike Hrvatske u jedinstvenu cjelinu, a to je u Europskoj komisiji odmah shvaćeno kao važan projekt. Međutim, mi smo u Hrvatskoj imali problema sa shvaćanjem koliko je to nama strateški važan projekt, rekla je Maletić.

>>>Institut IGH i skupina ponuditelja nadzirat će gradnju Pelješkog mosta za 49,4 milijuna kuna

Dodala je kako se, uz Pelješki most, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji realizira još niz bitnih projekata.

- Jedan od većih je Zračna luka Dubrovnik, kojoj je uspjelo izvanredno kombinirati više fondova. Tu su i poduzetnici, poduzetnički inkubatori, poslovne zone, ulaganja u hotele, izjavila je Maletić.

Državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Tomislav Mihotić rekao je kako je upravni spor Strabaga protiv rješenja DKOM-a slučaj kakav se u Hrvatskoj u praksi još nije dogodio.

>>>Butković: U gradnji Pelješkog mosta sudjelovat će puno domaćih građevinskih tvrtki i brodogradilišta

- Ne očekujemo da bi to moglo izazvati zaustavljanje početka radova, izjavio je Mihotić.

Državni tajnik u Ministarstvu turizma Frano Matušić istaknuo je kako će Pelješki most imati golem utjecaj na sveukupno hrvatsko gospodarstvo, a ne samo juga Hrvatske.

- Osim što će povezivati dva dijela Hrvatske i EU, most će ujedno biti odskočna daska za snažan rast gospodarstva na jugu Hrvatske, ali i u okruženju. Na tom se području planira izgradnja nekoliko resorta, a cilj nam je održivi turizam koji neće naštetiti prirodnim resursima, smatra Matušić.

24. lipanj 2024 01:27