Aktualno
StoryEditor

Šumarskom sektoru 270 milijuna kuna bespovratnih sredstava

04. Srpanj 2018.

Šumarskom i drvno-tehnološkom sektoru dostupno je putem četiri trenutno otvorena natječaja 270 milijuna kuna bespovratnih sredstava, kojima se podupiru ulaganja u šumarstvo, izvijestilo je u srijedu Ministarstvo poljoprivrede.

>>>Šumari oštetili šumariju

"Od 15 trenutno otvorenih natječaja za dodjelu bespovratnih sredstava iz Programa ruralnog razvoja RH, četiri se odnose na mjeru 8 kojom se podupiru ulaganja u šumarstvu od 50 do 100 posto ukupno prihvatljivih troškova, od pet tisuća eura do čak milijun eura, ovisno o podmjeri i tipu operacije", priopćili su iz Ministarstva.

Europska sredstva se tako mogu dobiti za poboljšanje otpornosti šumskih ekosustava te uspostavu i uređenje poučnih staza i vidikovaca, zatim za modernizaciju tehnologija, strojeva i alata u šumsko-uzgojnim radovima te u predindustrijskoj preradi drva.

Iz Ministarstva napominju da sredstva iz mjere 8 mogu dobiti šumoposjednici i njihova udruženja, obrti, mikro, mala i srednja poduzeća, trgovačka društva koja gospodare šumama i šumskim zemljištima u Hrvatskoj, udruge civilnog društva čije je područje djelovanja usmjereno na zaštitu okoliša i prirode i druge pravne osobe koje na temelju zakona imaju javne ovlasti, a čije je područje djelovanja usmjereno na zaštitu okoliša i prirode.

>>>Građani, šumske plodove više ne možete brati i sakupljati bez dozvole

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić poručio je da su šume jedan od resursa od posebnog interesa za Hrvatsku, a kako mjere koje se provode kroz Program ruralnog razvoja to i potvrđuju.

"Do sada smo iz "šumarskih" mjera ugovorili 118 projekata vrijednih 127 milijuna kuna i svi su ti projekti usmjereni održivom gospodarenju i očuvanju jednog od naših najvrjednijih blaga. U tijeku su četiri natječaja vrijedna 270 milijuna kuna i vjerujem da će šumoposjednici ponovo iskazati veliki interes", kazao je Tolušić.

>>>U dalmatinske šume stiže protupožarni videonadzor vrijedan 20 milijuna kuna

Natječaji koji su u tijeku su iz mjere 8 su "Konverzija degradiranih šumskih sastojina i šumskih kultura" (8.5.1), "Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture“ (8.5.2), "Modernizacija tehnologija, strojeva, alata i opreme u pridobivanju drva i šumskouzgojnim radovima" (8.6.1), "Modernizacija tehnologija, strojeva, alata i opreme u predindustrijskoj preradi drva" (8.6.2).

24. svibanj 2024 16:38