Aktualno
StoryEditor

Švedska upozorila na curenja i u plinovodu Sjeverni tok 1

27. Rujan 2022.

Švedska pomorska uprava u utorak je upozorila na dva curenja na ruskom plinovodu Sjeverni tok 1 u švedskim i danskim vodama, nedugo nakon što je otkriveno curenje na plinovodu Sjeverni tok 2.

‒ Postoje dva curenja na Sjevernom toku 1,  jedno u švedskoj i jedno u danskoj gospodarskoj zoni. One su vrlo blizu jedna drugoj ‒ rekao je glasnogovornik švedske pomorske uprave (SMA).

Curenje je locirano sjeveroistočno od danskog otoka Bornholma, rekao je glasnogovornik te se ne zna što mu je uzrok.

‒ Dodatno promatramo situaciju kako bismo osigurali da nijedan brod ne priđe preblizu tom području ‒ rekao je drugi glasnogovornik SMA-e.

U ponedjeljak su danske vlasti zatražile od brodova da se klone radijusa od pet nautičkih milja jugoistočno od Bornholma nakon curenja plina iz neaktivnog plinovoda Sjeverni tok 2.

Tlak u plinovodu Sjeverni tok 2 koji je trebao udvostručiti isporuke ruskog plina u Njemačku, naglo je pao u noći s nedjelje na ponedjeljak sa 105 na sedam bara, izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik operatora.

Gazprom je poručio da pitanja o incidentu treba proslijediti operatoru.

Plinovod Sjeverni tok 2 trebao je dopremati ruski plin kroz Baltičko more do Njemačke i dovršen je krajem prošle godine. SAD mu se protivio, tvrdeći da će pojačati ovisnost Europe o ruskom plinu. Kritizirala ga je i Ukrajina, žaleći se da će izgubiti prihod od tranzita ruskog plina.

Njemačka ga je zbog ruske invazije na Ukrajinu stavila na led i pokušava pronaći nove izvore nabave plina. U trenutku kada ga je njemački kancelar Olaf Scholz blokirao zbog ruske invazije na Ukrajinu, u plinovodu je isporuku čekalo 300 milijuna prostornih metara plina, navodi Reuters.

Baltički plinovod, novi podmorski plinovod koji isporučuje norveški plin u Poljsku s godišnjim kapacitetom od 10 milijardi kubičnih metara dnevno, trebao bi biti svečano otvoren u utorak.

24. travanj 2024 08:12