Aktualno
StoryEditor

Svježi pileći file podrijetlom iz Poljske povučen iz prodaje zbog salmonele

22. Svibanj 2017.

Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je u ponedjeljak da se zbog utvrđene bakterije salmonele iz prodaje povlači svježi pileći file od prsa, klasa A, podrijetlom iz Poljske.

Uzorkovanje svježeg mesa je provedeno u maloprodajnom objektu Mesna industrija Braća Pivac u Križevcima, čiji je isporučitelj MI Braća Pivac iz Vrgorca  Proizvođač spornog proizvoda je CEDROB S.A., Ujazdowek 2/a, 06-400 Ciechanow, Poljska, odobrenog broja PL 14023901 WE.

>>>‘Super Frango’: U pilećim filetima brazilskog proizvođača utvrđena salmonela

Proizvod, svježi pileći file od prsa klasa A, LOT L124/2/249/17, s rokom valjanosti upotrijebiti do 15. svibnja 2017. godine, više se ne nalazi na tržištu, navodi se u priopćenju.

Salmoneloza je zarazna bolest uzrokovana bakterijom iz grupe Salmonella spp. Salmonelozu najčešće uzrokuje hrana životinjskog porijekla – jaja, mlijeko i meso, ali i biljna hrana zagađena salmonelama po svojoj površini.

Kako bi se zaštitilo zdravlje potrošača, prilikom rukovanja s hranom, osobito životinjskog porijekla, potrebno je pridržavati se dobre higijenske prakse. Prije konzumacije hranu, osobito pileće meso, potrebno je dobro termički obraditi primjenom temperature od najmanje 70°C u vremenu od jedne minute u svim dijelovima mesa, navode iz Hrvatske agencije za hranu.

24. ožujak 2023 11:23