Aktualno
StoryEditor

Tele2 povukao prijavu tražbine od Tiska vrijednu 4,75 milijuna kuna

29. Ožujak 2018.

Trgovački sud u Zagrebu u četvtak je donio rješenje kojim se utvrđuje da je Tele2 d.o.o. povukao prijavu tražbine od Tiska d.d., tvrtke u sklopu Agrokora, u iznosu od 4,75 milijuna kuna od ukupno priznatog potraživanja tog telekom operatora od čak 37,4 milijuna kuna.

U sudskom rješenju ne navode se razlozi povlačenja dijela utvrđene tražbine, no treba istaknuti da prema Tisku, osim Tele2, potraživanja imaju i drugi vodeći telekomunikacijski operateri – Hrvatski telekom (HT) u utvrđenom iznosu od 50,8 milijuna kuna i VIPnet od nešto više od 106 milijuna kuna.

>>>Gubitak Tiska 47,5 milijuna kuna

Ukupna potraživanja tih kompanija od Tiska u sklopu Agrokora, a prije povlačenja dijela tražbina, bila su utvrđena u iznosu od gotovo 195 milijuna kuna.

Istovremeno, od Tiska kao najveće hrvatske tvrtke za distribuciju i prodaju tiskovina novinski izdavači potražuju više od 32,6 milijuna kuna.

Najveći dug prema Hanza Mediji

Prema tablici utvrđenih tražbina, Tisak d.d. najviše duguje Hanza Mediji, izdavaču Jutarnjeg lista, Globusa i ostalih tiskovina – 11,6 milijuna kuna, a slijedi tražbina 24 sata d.o.o. u iznosu od 9,5 milijuna kuna za koju kao sudužnik, odnosno regresni dužnik, jamči Agrokor d.d.

>>>Revizija Agrokora: Konsolidiran gubitak Tiska od 388 milijuna kuna

Slobodna Dalmacija potražuje 4,18 milijuna kuna, a Glas Istre u stečaju više od dva milijuna kuna. Tražbina riječkog Novog lista utvrđena je u iznosu od 1,82 milijuna kuna, Sportske Novosti potražuju 1,77 milijuna, a Glas Slavonije nešto više od 230.000 kuna.

Od Tiska d.d. potraživanja imaju i manji novinski izdavači – među kojima su i Dubrovački vjesnik, Dubrovački list, Podravski list, Oglasnik i nedavno ugašeni Zagrebački list u ukupnom iznosu manjem od dva milijuna kuna, a zanimljivo je da, prema objavljenoj listi tražbina, Večernji list d.o.o. od Tiska potražuje samo 187.292 kune.

U objavljenim podacima navedene su i tražbine nakladnika ugašenih izdanja, među kojima je i potraživanje Arene d.d. od oko 230.000 kuna, ali i tiskare Vjesnik d.d. od nešto više od 100.000 kuna.

>>>Maras: Zašto Bandić financira Tisak i Agrokor?

Potraživanja novinskih izdavača od  Tiska, prema objavljenim podacima, iznose čak tri puta više od iskazane dobiti vodećih novinskih izdavača u Hrvatskoj, Styrije i Hanza Medije, u 2016. godini.

19. travanj 2024 01:13