Aktualno
StoryEditor

Tempo zapošljavanja u SAD-u posustao u lipnju

06. Srpanj 2024.

Zapošljavanje u SAD-u blago je posustalo u lipnju, kliznuvši ispod mjesečnog prosjeka unatrag 12 mjeseci, pokazale su u petak prve procjene američkog ministarstva rada.

Poslodavci su u lipnju neto otvorili 206 tisuća novih radnih mjesta, nakon 218 tisuća u svibnju i 108 tisuća u travnju, prema revidiranim podacima.

Novi podaci pokazuju da je u prethodna dva mjeseca neto otvoreno 111 tisuća manje radnih mjesta no što su pokazivale dosadašnje procjene.

Brojke za lipanj pokazuju otprilike 14 tisuća manje radnih mjesta od mjesečnog prosjeka u prethodnih 12 mjeseci, navode u ministarstvu.

Najviše su zapošljavali poslodavci u zdravstvenom i socijalnom sektoru i u građevinarstvu, pokazalo je izvješće.

Privatni sektor neto je otvorio 136 tisuća novih radnih mjesta, a državni 70 tisuća, zamjetno nadmašivši prosjek u prethodnih 12 mjeseci, utvrdilo je ministarstvo.

Stopa nezaposlenosti iznosila je u lipnju 4,1 posto i bila je za 0,1 postotni bod viša nego u prethodnom mjesecu. Broj nezaposlenih blago je uvećan u odnosu na svibanj, na približno 6,8 milijuna. 

Godišnja usporedba pokazuje pak da je stopa nezaposlenosti porasla za pola postotnog boda, uz 800 tisuća više nezaposlenih.

Prosječna plaća po satu porasla je za 0,3 posto u odnosu na svibanj, na 35 dolara. U odnosu na isti prošlogodišnji mjesec uvećana je za 3,9 posto, pokazuje izvješće ministarstva.

08. rujan 2024 01:24