Aktualno
StoryEditor

Tko će braniti hrvatske boje na Europskom prvenstvu u utrkama dronova?

02. Rujan 2016.
Piše:
lider.media

Osim uobičajenih načina foto i video snimanja, posljednjih godina normalna je stvar postalo vidjeti  bespilotne letjelice, tzv. “dronove“ kako uglavnom snimaju (odozgo) i nude širu i kompletniju sliku.  Kako bi pomogli razvoju i promicanju novih tehnologija iz područja bespilotnih i autonomnih sustava, osnovana je Hrvatska udruga bespilotnih sustava (HUBS), koja je upravo ovih dana pokrenula svoju web stranicu www.hubs.hr.

Jedna od prvih konkretnih aktivnosti jest organizacija prvog prvenstva Hrvatske u utrci dronova, koje će se održati na modelarskom aeromitingu u Prelogu, 3. i 4. rujna 2016.  Natjecanje je otvorenog tipa, što znači da očekujemo natjecatelje i iz susjednih zemalja, jaku konkurenciju i zanimljive utrke pune adrenalina i viška dijelova!

Utrke se voze (lete!) grupno, sa po 4 natjecatelja koji u što kraćem vremenu moraju proći stazu koja se sastoji od prepreka, zastavice i vrata i oštrih zaokreta u sve 3 dimenzije.  Staza je složena unutar prostora od 3000m2 (50mx60m).  Prije utrke natjecatelji imaju 2 utrke za zagrijavanje i upoznavanje staze, a nakon toga kreće prvi od 3 kruga koji ulaze u sistem bodovanja.  Za plasman se vrednuju 3 najbrža uzastopna kruga.  Svaka runda natjecanja (utrka), traje do max. 3 minute (!), unutar kojih vješti natjecatelji mogu odvoziti i po više krugova.

Prva nagrada za pobjednika u nacionalnoj konkurenciji jest putovanje na Ibizu, i sudjelovanje na Europskom prvenstvu u utrkama dronova (http://www.ersa-cup.com/). Naš prvak će se tamo boriti u jakoj konkurenciji 150ak natjecatelja iz 30ak zemalja za vrijedan nagradni fond.

30. rujan 2023 19:35