Aktualno
StoryEditor

Todorić: Plenković je očito odlučio suspendirati ljudska prava

08. Studeni 2017.

Osnivač Agrokora Ivica Todorić poručio je u srijedu putem bloga da se protiv njega od početka godine vodi "politički progon najgore vrste", što svakodnevno potvrđuju najviši dužnosnici Vlade.

"To dokazuje čitav niz neodgovornih, ciljano smišljenih političkih poteza i izjava, od kaznene prijave tadašnjeg predsjednika Sabora, kaznene prijave i izjava potpredsjednice Vlade, izglasavanja neustavnog ‘lex Agrokor‘, davanja pet milijuna kuna iz proračuna za istragu DORH-u koji je samo jedna strana u postupku, nakaradnog roll up-a, koji je širom otvorio vrata pljački koju je odobrila Vlada, pa do najnovije zastrašujuće kritike engleskog pravosuđa koju je izrekao premijer Plenković“, napisao je Todorić.

>>> Todorić: Neću dopustiti da me se političkim dekretom osudi bez suđenja

Ocijenio je nevjerojatnim da premijer, vidno potresen sudskom odlukom o puštanju Todorića uz jamčevinu, poziva hrvatske institucije da traže objašnjenja od engleskog suda i daje im izravni javni nalog za djelovanje, kao što je pred mjesec dana tražio da institucije završe posao u primjerenom roku.

"To je u demokratskoj zemlji nezamislivo, trodioba vlasti je temelj na kojem počiva funkcioniranje države i ljudska prava. Plenković je očito odlučio suspendirati ljudska prava i sva temeljna načela pravne države. To da državni dužnosnici prejudiciraju krivnju, jasno ističu mene kao krivca bez suđenja, u demokratskom je svijetu bez pravomoćne sudske presude nezamislivo", kaže Todorić.

>>> Todorić: Ovo je mala velika pobjeda, ja sam danas građanin Engleske

Todorić se u utorak ujutro odazvao pozivu londonske policije nakon čega je uhićen te je pred Westminsterskim sudom, koji se bavi slučajevima izručenja, rekao da će se protiviti ekstradiciji u Hrvatsku kako bi odgovorio na optužbe za kriminal u Agrokoru.

Sudac ga je pustio nakon što je platio jamčevinu od 100.000 funti, ali mu je oduzeta putovnica, mora nositi sigurnosnu narukvicu i javljati se policiji triput tjedno. Sljedeće ročište zakazano je za 10. travnja iduće godine.

19. travanj 2024 20:33