Aktualno
StoryEditor

Tomašković na ‘Digital Takeoveru‘: Hrvatskoj treba više ambicioznosti

13. Ožujak 2018.

Hrvatska u digitalnoj transformaciji i tehnološkom razvoju nije tako loša kako se ponekad čini, što potvrđuju brojni primjeri inovativnih ideja i proizvoda, no treba više ambicioznosti, poručio je u utorak s konferencije ‘Digital Takeover‘ predsjednik Uprave Hrvatskog telekoma (HT) Davor Tomašković.

Ta je cjelodnevna regionalna konferencija drugu godinu za redom u organizaciji medijske kuće Styrie i dnevnog lista 24sata, u potpunosti popunila četiri kata i nekoliko kino dvorana Cinestara u zagrebačkom Branimir centru, okupivši više od tisuću domaćih i stranih sudionika iz raznih industrija. Među njima su stručnjaci-predavači koji su većinom govorili o važnosti educiranja i primjene digitalne transformacije te potencijalu tehnologije za budućnost poslovanja i života uopće.

Tomašković: Digitalizacija je važna za ekonomiju i budućnost

Naglasivši da je digitalizacija i digitalna transformacija važna te da nosi napredak i prilike za bolji život i rast gospodarstva u Hrvatskoj, Tomašković iz HT-a je kazao da Hrvatska, unatoč čestim kritikama da stoji loše, zahvaljujući pojedincima i investicijama ipak u tehnološkom gospodarstvu ne stoji tako, te da je to važno za ekonomiju i budućnost, jer stvara nova radna mjesta i doprinosi porastu BDP-a.

- Kada bi se u idućih sedam godina digitalizacija poslovanja ubrzala za 10 posto godišnje, BDP bi po stanovniku bio veći za 11 posto. Približili bismo se EU-ovom prosjeku za 4 postotna poena i osigurali 120 tisuća novih radnih mjesta godišnje. Za tako nešto trebamo osjetljiv regulatorni okvir, koji nas gura naprijed i poticaje za nove vještine generacije o kojoj ovisi naš daljnji napredak, naglasio je Tomašković.

>>>FOTO: Digitalna Hrvatska predstavila rezultate istraživanja o digitalnoj transformaciji i konkurentnosti

Iznio je da u Hrvatskoj pred digitalnom transformacijom i telekomima koji ju predvode stoje još jake prepreke, poput najskupljih radio frekvencija u Europi, 38 parafiskalnih nameta za investicije u infrastrukturu te razne komplicirane i duge procedure za sam početak gradnje.

Telekomi će unatoč tome nastaviti investirati, ali dobro bi došlo, kako smatra, da se stvari ubrzaju i da u Hrvatskoj bude biti više koordinacije, umreženosti i suradnje, jer se jedino zajedničkim snagama može izgraditi zemlja održivosti. Dobrim rezultatima u Hrvatskoj označio je primjerice 9. mjesto Hrvatske među 28 članica EU-a u primjeni cloud rješenja u poslovanju, 12. mjesto po korištenju online prodajnih kanala, 13. po korištenju prekograničnih online kanala te 14. po ukupnom intenzitetu korištenja interneta.

>>>Strategija 2030 – Tehnološki poduzetnici: Svijet se drastično mijenja, moramo se pripremiti

- Po UN-ovoj telekom organizaciji Hrvatska je za 2016. bila na 3. mjestu od 23 zemalja po ulaganju telekoma, ali sve to još nije dovoljno. Treba više ulagati u ljude i njihovo obrazovanje, pogotovo za STEM područja, jer se to traži i od toga svaka država ima koristi, a i inače bez ljudskog znanja nema napretka, naglasio je Tomašković.

Iznio je i niz tehnoloških primjera koji mijenjaju svijet i poboljšavaju život, poput domaće tvrtke MicroBlink, koja je s aplikacijom PhotoMath osvojila svijet te eSim kartice i tehnologije koja omogućava povezivanje stvari ‘internet of things‘ i koja se već koristi u električnim biciklima, a spomenuo je i dronove te tvrtku Volocopter koja testira dron-taxi koji vozi na daljinsko upravljanje. Tu je i inovacija iz tvrtke L‘Oreal koja mjeri UV zračenja i još neke zdravstvene aspekte, te visokosofisticirani softver Afektiva koji prepoznaje lica, čita emocije, ljudske reakcije i ponašanje.

>>>Stephen Attenborough: Najbolje ideje i odluke više nisu rezervirane za najiskusnije

Pažnju brojne publike izazvalo je i predavanje komercijalnog direktora kompanije Virgin Galactic Stephena Attenborougha, vlasnika čak 20 nagrada Lav iz Cannesa za animacije i osnivača digitalne agencije iStrategyLabs Petera Corbetta, analitičara tvrtke Futurum Reasearch i autora šest bestselera na Amazonu i Forbesova suradnika Daniela Newmana, koji su govorili o načinima digitalnog poslovanja i transformacije svojih i drugih svjetskih kompanija.

- Digital Takeover pokrenuli smo 2015. kao nastavak strategije 24sata ‘digital first‘ s ciljem digitalne transformacije hrvatske medijske scene i poticanja povećanja ulaganja u digitalne medije. Drago nam je vidjeti veliki interes za konferenciju koja je postala najveća digitalna regionalna konferencija, a iz vlastitog primjera naučili smo da je digitalnu transformaciju potrebno provesti na razini cijelog poduzeća, što je zahtjevan višegodišnji proces, poručio je s konferencije direktor za Hrvatsku Styria Media Group Boris Trupčević.

19. veljača 2024 12:47