Aktualno
StoryEditor

Tragom ‘prljavog‘ ruskog novca u Londonu

26. Svibanj 2018.

Vanjskopolitički odbor donjeg doma britanskog parlamenta ovog je tjedna uputio kritiku premijerki Theresi May zbog pasivnosti u radu na suzbijanju priljeva ruskog ‘prljavog‘ novca što kola u Londonu.

>>>Britanski zastupnici protiv “prljavog” ruskog novca u Londonu

Britanska vlada je nakon trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja na britanskom tlu 4. ožujka zaoštrila odnose s Moskvom i izgnala ruske diplomate, najavljujući progon kriminalaca i korumpirane elite, no osim vatrenih najava nije se dogodilo ništa konkretno.

Zanimljiva je povijest priljeva ruskog novca u London koja ima dokumentirane tragove iz 50ih godina, da bi 90ih započeo val ruskih investicija u nekretnine u gradu financijskom središtu Velike Britanije. Britanski su političari tada vrlo javno pozivali ruski novac u zemlju, pozdravljali kupovanje britanske nogometne klubove i uvrštavanje dionica ruskih tvrtki na britansku burzu.

>>>Skripal najvjerojatnije otrovan u svom domu

 

U ožujku 2000. godine, kada Vladimir Putin još uvijek nije formalno preuzeo vlast iako je nastupao kao vršitelj dužnosti predsjednika, tadašnji britanski premijer Tony Blair odletio je u Moskvu želeći odmah novom šefu države ponuditi ekonomsku suradnju.

Blair se još može pravdati da je bio u mraku po pitanju Putinovog karaktera, no David Cameron je svega bio svjestan, pogotovo priljeva ruskog novca u zemlju, ali je svejedno u rujnu 2011. godine u Rusiji tražio investicije, piše Guardian.

>>>>>>Rusija obustavila kupnju stranih valuta zbog rublje koja slabi

No sve je počelo još i ranije, nakon Drugog svjetskog rata, kada su bankari željni svježeg kapitala prihvatili ruske rezerve u dolarima, tzv. eurodolare koje su banke međusobno razmjenjivale na potpuno nereguliranom tržištu te tako zapravo začele - offshore financiranje.

Koliko je tog ‘prljavog‘ ruskog novca u Londonu i gdje se nalazi?

Službeni podaci ruskog zavoda za statistiku pokazuju da ruski investitori u Ujedinjenom Kraljevstvu drže financijska sredstva vrijedna 3,5 milijardi dolara (2,6 milijardi funti ili oko 22 milijarde kuna), te ukupno 25,5 milijardi funti investicija. Iako se čini velikom, brojka je zapravo mala. Primjerice, finski investitori imaju dvostruko veći udio od ruskih (no to britansku javnost ne brine).

>>>Deutsche Bank oprao novac za ruske klijente?

Onaj veći dio novca, koji službena statistika ne uzima u obzir, su iznosi koji idu preko tzv. poreznih rajeva. U proteklih deset godina, 68 milijardi funti poslano je iz Rusije u britanske offshore satelite poput Britanskih Djevičanskih otoka, Kajmanskog otočja, Gibraltara, Jerseyja i Guernseya. To je sedam puta više novca od iznosa poslanog direktno u Veliku Britaniju. Uz to, 94 milijarde funti ruskog novca završilo je na Cipru, 13 milijardi u Švicarskoj i 23 milijarde u Nizozemskoj.

>>>‘Rajski dokumenti’: Procurilo 1,4 terabajta poreznih tajni bogataša i korporativnih divova

Diskrepancije u službenim računima toka novca koji ulazi i izlazi iz zemlje pokazuju da je na mutan način u Veliku Britaniju ušlo 133 milijarde funti od ranih 90ih. Spekulira se da je više od polovice te sume ruskog porijekla, znači radi se o 67,5 milijardi funti tajnih ulaganja. Treba napomenuti da je to i dalje mali iznos u usporedbi sa onima koje drže njemački, američki ili francuski investitori.

Britanska vlada obećala je natjerati offshore kompanije da otkriju svoje prave vlasnike, no to će se dogoditi tek od 2021. godine.

>>>Ultrabogati Rusi ‘skrivaju’ u inozemstvu više bogatstva no što ga posjeduje cjelokupna nacija

Zaključak vrlo zanimljivog Guardianovog članka jest da je istražiti točne podatke o količini ruskog novca u Londonu gotovo nemoguće jer bi to zahtjevalo velike ljudske resurse, s obzirom da se radi o podacima za razdoblje od najmanje šezdeset godina. Osim toga, ruski novac toliko je već umrežen u sustav, u tržište, da istraga vjerojatno ne bi znala odakle početi.

23. svibanj 2024 11:10