Aktualno
StoryEditor

Trinaest članica EU podržalo Cappellijevu inicijativu

13. Lipanj 2018.

Inicijativu hrvatskog ministra turizma Garija Cappellija za bolju poziciju turizma u institucijama EU-a podržalo je 13 država članica Europske unije, izvijestilo je u srijedu Ministarstvo turizma.

Trinaest država članica: Italija, Portugal, Španjolska, Cipar, Rumunjska, Slovačka, Litva, Latvija, Malta, Poljska, Grčka, Bugarska i Slovenija - što pismeno, što bilateralnim susretima, stale su uz bok Hrvatske, stoji u priopćenju ministarstva.

Naime, kako se navodi, Cappelli je prije nekoliko mjeseci započeo snažno lobiranje prema državama članicama EU-a kako bi turizam izborio bolju poziciju u institucijama EU-a. Sektor koji zapošljava 24 milijuna stanovnika EU-a te ostvaruje 10 posto BDP-a, zasigurno zaslužuje biti zastupljeniji u okviru EU-a, ocjenjuju u ministarstvu.

>>> Cappelli predstavio jedinstvenu inicijativu za osnivanje EU fonda za turizam

Podršku ministru Cappelliju i hrvatskoj Vladi pružio je Europski parlament koji je dao preporuku Europskoj komisiji, tražeći uspostavu financijske linije za turizam, kaže se u priopćenju.

Državni tajnik u Ministarstvu turizma Frano Matušić i glavna savjetnica ministra Barbara Mesić, sudjelovali su od 11. do 13. lipnja na 63. sastanku UNWTO (Svjetska turistička organizacija) Komisije za Europu u Pragu, gdje je na Komisiji za Europu izglasana podrška hrvatskoj inicijativi.

Hrvatska trenutno predsjeda UNWTO-ovom Komisijom za Europu te je državni tajnik Matušić u ime Ministarstva turizma vodio predsjedništvo Komisije.

Prilikom rasprave, stoji u priopćenju, Italija je istaknula da je jačanje pozicije turizma pitanje od snažnog interesa EU-a, te da UNWTO treba biti glavni protagonist koji će nas svojim odlukama podržavati na razini EU-a.

Svih 13 država članica složilo se da turizam zaslužuje zasebnu upravu u okviru Europske Komisije (trenutno je u upravi zajedno s kreativnim industrijama), da to zasebno tijelo treba biti mjesto gdje ćemo razgovarati o zaposlenosti, mladima, problemu radne snage, ali i jačoj financijskoj podršci turizmu.

>>> Cappelli: Raste interes za hrvatsku inicijativu o EU fondu za turizam

Kako se do jeseni 2018. godine donosi višegodišnji financijski okvir za iduće sedmogodišnje razdoblje, a iduće godine su i novi izbori za Europski parlament, ovo je pravi trenutak da sve zemlje koje zagovaraju jačanje pozicije turizma udruže svoje glasove, navodi Ministarstvo turizma.

Ističe se i da je  turizam horizontalna djelatnost, financiran iz više različitih fondova, te da je za većinu država  najvažnije da se financijski potpomognu inovativni poduzetnički projekti u turizmu, koji će generirati novu zaposlenost i pozitivne financijske procese.

Na završetku jučerašnjeg zasjedanja UNWTO-ove Komisije za Europu, objavljeno je će se sljedeća sjednica komisije UNWTO- a održati 2019. godine u Hrvatskoj.

20. travanj 2024 02:14