Aktualno
StoryEditor

Trump: Na kraju želim vidjeti jak dolar

25. Siječanj 2018.

Američki predsjednik Donald Trump je izjavio u četvrtak da je za "jak dolar", nakon izjava svog ministra financija Stevena Mnuchina koje su znatno oslabile zelenu valutu.

Euro koji je u četvrtak nešto ranije prvi put od 2014. premašio simboličan prag od 1,25 dolara, naglo je pao kada su te izjave izašle u javnost i ponovo je bio ispod 1,24 dolara.

Dolar se "treba temeljiti na snazi zemlje, tako dobro radimo da naša zemlja ponovo postaje gospodarski snažna (...) i na kraju želim vidjeti jak dolar", rekao je Trump odgovarajući na pitanje mreže CNBC na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu, u Švicarskoj.

>>>Jačanje eura šteti europskim izvoznicima, brine dužnosnike ECB-a

Dodao je da su izjave njegova ministra financija dan ranije o koristi koju Sjedinjenim Državama donosi "slabiji dolar", zbog kojih je naglo pala vrijednost zelene valute, "izvađene iz konteksta".

Dolar je odmah ojačao nakon objave dijela tog intervjua koji će se u cijelosti objaviti u petak.

Mnuchin je u srijedu rekao da je "slabiji dolar dobar" za SAD jer potiče "trgovinu i zgodne prilike", čime je srušio vrijednost dolara koji je u četvrtak prije Trumpove izjave bio na najnižoj razini prema euru od sredine prosinca 2014.

12. lipanj 2024 17:28