Aktualno
StoryEditor

Trump obezglavio Kip slobode na provokativnoj naslovnici njemačkog tjednika

04. Veljača 2017.

Današnje izdanje njemačkog tjednika Der Spiegel čiju naslovnicu krasi ilustracija američkog predsjednika Donalda Trumpa koji obezglavljuje Kip slobode izaziva globalni prijepor, osude i rasprave.

Trump u jednoj ruci drži nož s kojeg kapa krv, u drugoj glavu kipa. Ilustracija je popraćena potpisom: "Amerika prije svih". "To je dekapitacija demokracije, obezglavljivanje svetog simbola,"  rekao je za Washington Post dizajner naslovnice, kubanski umjetnik koji je u SAD stigao kao izbjeglica, Edel Rodriguez.

[embed]https://twitter.com/washingtonpost/status/827608108922970119[/embed]

Naslovnica je provocirala pokude i pohvale, raspirivši žestoku raspravu o demokraciji, autokraciji, temeljnim slobodama.., na društvenim mrežama unutar i izvan Njemačke. Ona je "neukusna", ocijenio je Alexander Graf Lambsdorff, član njemačkih "Slobodnih demokrata" (FDP) i potpredsjednik Europskog parlamenta.

>>>Miodrag Šajatović - Donald Trump poput rimskog cara iz doba raspada imperija

U tijeku je ubrzano, dobrim dijelom ideološko zaoštravanje i pogoršavanje odnosa između Njemačke i SAD-a. Trump je u prošlomjesečnom intervjuu politiku "otvorenih vrata" izbjeglicama koju je Merkel primijenila prošlog ljeta nazvao "katastrofalnom pogreškom" i zaprijetio visokim carinama za njemačke automobile proizvedene izvan SAD-a.

Merkel je u komentaru uspona populizma i protekcionizma potvrdila odlučnost da se bori za opstojnost slobodne trgovine.

>>>Njemačka se priprema za trgovinski okršaj s Trumpom

20. travanj 2024 04:51