Aktualno
StoryEditor

Trump zaprijetio uvođenjem carina na europske automobile

07. Ožujak 2018.

Američki predsjednik Donald Trump optužio je Europsku uniju da "čini gotovo nemogućim" američko poslovanje s njom, naznačivši da bi moguće uvođenje carina na europske automobile moglo promijeniti takvu situaciju.

- Europska unija bila je osobito tvrda prema Sjedinjenim Državama, kazao je Trump tijekom zajedničke tiskovne konferencije sa švedskim premijerom Stefanom Lofvenom u Bijeloj kući.

>>>Posljedice svjetskog trgovinskog rata mogle bi poljuljati gospodarski rast

- To čini gotovo nemogućim naše poslovanje s njima, a oni ipak i dalje šalju svoje automobile natrag u Sjedinjene Države, kazao je Trump dodavši: "Ako im uvedemo porez 25 posto, vjerujte mi neće to još dugo raditi".

Upitan o izvješćima da ga je Europska unija poslala u SAD kako bi upozorio Trumpa da odustane od plana uvođenja carina na čelik i aluminij, Lofven je kazao kako cijeni Trumpa zbog vođenja politike koja donosi korist njegovoj zemlji.

- Kao članici Europske unije, mislim da nam je važno pokušati pronaći put za suradnju, kazao je švedski premijer.

>>>‘Protekcionizam na prvom mjestu’: Trump uveo astronomske carine na uvoz perilica i solarnih ploča

Do ovih komentara došlo je nakon što su europski proizvođači automobila upozorili na Trumpov plan uvođenja carina na uvoz automobila.

- Europski proizvođači ne samo da izvoze automobile u Sjedinjene Države...oni tamo imaju velike proizvođačke kapacitete, omogućujući zapošljavanje lokalnog stanovništva i ostvarivanje poreznih prihoda, kazao je Erik Jonnaert iz Udruge europskih proizvođača automobila (ACEA).

>>>Europski dužnosnici u ofenzivi nakon Trumpove ‘deklaracije rata’

- Doista, neki europski proizvođači nemaju svoje najveće tvornice u EU, nego u SAD, istaknuo je.

Europa najviše izvozi u SAD

Trump je u petak objavio plan o uvođenju carina na uvoz čelika i aluminija, a sada je uslijedila prijetnja da bi SAD mogao nametnuti carine na automobile proizvedene u EU.

- Međunarodna trgovina snažan je stup konkurentnosti europske automobilske industrije, kazao je Jonnaert ističući kako ACEA podupire slobodnu i poštenu trgovinu.

>>>SAD uveo preliminarne carine na kineski uvoz aluminijske folije

Trgovina automobilima između EU i SAD predstavlja oko 10 posto ukupne trgovine dviju regija, objavila je ACEA. Prema podacima udruge, SAD je najveća destinacija za uvoz europskih automobila i istodobno treći po veličini izvoznik automobila u EU po vrijednosti ostvarenoj prošle godine, predstavljajući 15 posto ukupnog uvoza u EU.

Europska komisija najavila je da će u srijedu razmatrati protumjere odluci američkog predsjednika Donalda Trumpa da uvede carine na uvoz čelika i aluminija u Sjedinjene Države. Prema riječima glasnogovornika Komisije, dogovor Europe će biti "brz, čvrst i razmjeran".

>>>Trump svjetskim čelnicima: Visoke carine na uvoz čelika i aluminija ‘bez izuzeća’

Trump je ranije najavio da će uvesti pristojbu od 25 posto na čelik i 10 posto na aluminij kod uvoza u Sjedinjene Države, zbog čega su američki trgovinski partneri odmah reagirali i krenuli razmišljati o protumjerama.

Glasnogovornik Europske komisije Margaritis Schinas u ponedjeljak je rekao kako će taj predmet "biti na dnevnom redu ove srijede, kada će povjerenici razmatrati reakciju EU-a koja će biti brza, čvrsta i razmjerna". Dodao je kako će europski odgovor biti u potpunosti "u skladu" s pravilima Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

- Ako mjere koje je najavio američki predsjednik budu primijenjene na način da utječu na europske interese, reagirat ćemo na odlučan i razmjeran način, no strogo u skladu s WTO-om.  Naglasio je kako su protumjere potrebne da bi se branili europski interesi, no da cilj "nije eskalacija".

>>>Trump kaže da će SAD s lakoćom pobijediti u trgovinskim ratovima, Komisija uzrujana

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker u petak je rekao da je Trumpova odluka "za žaljenje" i najavio protumjere.

- Sad ćemo uvesti carine na motocikle, Harley Davidsone, na traperice, Levisice, na burbon, rekao je šef Komisije, dodavši kako je to "glupo" no potrebno ponašanje.

17. travanj 2024 17:34