Aktualno
StoryEditor

Trumpova ocjena da jaka valuta šteti izvoznicima slabi dolar treći tjedan zaredom

22. Siječanj 2017.

- Na svjetskim valutnim tržištima dolar je oslabio i prošloga tjedna, trećeg zaredom, jer su ulagači oprezni nakon što je novi predsjednik SAD-a Donald Trump kazao da jaki dolar šteti američkim izvoznicima.

Tečaj eura prema dolaru porastao je prošloga tjedna 0,50 posto, na 1,0695 dolara.

U odnosu, pak, na japansku valutu, cijena je dolara prošloga tjedna blago porasla, 0,10 posto, na 114,60 jena.

Nakon pet dana neprestanog pada, u petak je Dow Jones indeks porastao. Pratio ga je i S&P 500 indeks, pa će ostati zapamćeno da su na sam dan inauguracije Donalda Trumpa ta dva indeksa zabilježila rast po prvi puta od 1961. godine, kada je za novog predsjednika prisegnuo John F. Kennedy.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo je prošloga tjedna oko 0,3 posto, na otprilike 101 bod.

Od 8. studenoga, kada je Trump pobijedio na predsjedničkim izborima, taj je indeks porastao više od 3 posto, pa je početkom godine dosegnuo najvišu razinu od prosinca 2002. godine.

Dolar je jačao na krilima optimizma ulagača da će politike o smanjenju poreza, povećanju fiskalne i potrošnje na infrastrukturu, koje je Trump najavljivao u izbornoj kampanji, dodatno potaknuti gospodarstvo, ali i rast inflacije.

Zbog toga se, pak, ove godine očekuje povećanje kamata Feda čak u tri navrata, nakon što je u prosincu povećao ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova.

Preokret

No, od početka godine dolarov indeks oslabio je 1,3 posto, premda je prošloga tjedna predsjednica američke središnje banke Janet Yellen kazala da bi Fed mogao postupno povećavati kamatne stope.

Dolar je izgubio na zamahu jer Trump ni u inauguracijskom govoru u petak nije objavio detalje o tome kakve ekonomske politike kani voditi.

>>>Trump najavio zaštitu granica od ‘kradljivaca, pustošenja drugih zemalja’

S druge strane, početkom tjedna Trump je u jednom intervjuu kazao da jaki dolar šteti američkim kompanijama. Naime, zbog toga njihovi proizvodi na inozemnim tržištima gube na cjenovnoj konkurentnosti.

Uz to, dolar je pod pritiskom rasta zabrinutosti u vezi protekcionističkih mjera koje Trump planira. Protekcionizam bi, upozoravaju analitičari, mogao dovesti do trgovinskih ratova, a to nije dobro za financijska tržišta.

"Jasno je da rizici povezani s Trumpom nisu jednostrani, kao što su ih tržišta dosad iščitavala, posebno ako se pogledaju njegovi protekcionistički planovi. Premda smo umjereno optimistični u pogledu jačanja dolara, ne očekujemo takvu aprecijaciju kakvoj smo svjedočili u posljednjih nekoliko godina, već možda rast dolarova indeksa od oko tri posto u ovoj godini", kazao je Thu Lan Nguyen, valutni analitičar u Commerzbanku.

Predsjednica Feda Janet Yellen u govoru u Commonwealth Clubu u San Francisku kazala je ovih dana da bi predugo suzdržavanje od povećanja kamata predstavljalo rizik od mogućih neugodnih iznenađenja u budućnosti i stoga ima smisla postupno povećavati ključne kamatne stope.

Na svjetskim burzama prošloga tjedna vladao oprez

Na svjetskim se burzama prošloga tjedna trgovalo oprezno jer ulagači nisu bili voljni znatnije mijenjati pozicije uoči inauguracije novog američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones oslabio 0,3 posto, na 19.827 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,15 posto, na 2.271 bod, a Nasdaq indeks 0,3 posto, na 5.555 bodova.

Nakon pet dana neprestanog pada, u petak je Dow Jones indeks porastao. Pratio ga je i S&P 500 indeks, pa će ostati zapamćeno da su na sam dan inauguracije Donalda Trumpa ta dva indeksa zabilježila rast po prvi puta od 1961. godine, kada je za novog predsjednika prisegnuo John F. Kennedy.

U tranzicijskom razdoblju bivšeg predsjednika Baracka Obame, za financijske krize 2008. godine, S&P 500 indeks pao je 15,5 posto od dana kada je Obama pobijedio na izborima pa do njegove inauguracije.

U razdoblju od izbora Trumpa do njegove inauguracije taj je indeks porastao 6,2 posto, pa je to jedan od najboljih rezultata američke burze u predsjedničkom tranzicijskom razdoblju u suvremenoj povijesti.

>>>‘Trump efekt’ na Wall Streetu: S&P 500 i Nasdaq dosegnuli najviše razine u povijesti

Taj uspon zahvaljuje se Trumpovim obećanjima o smanjenju poreza i povećanju fiskalne potrošnje te ulaganja u infrastrukturu, što bi moglo ubrzati rast gospodarstva.

Rast inflacije

No, posljednjih tjedana tržište je izgubilo na zamahu jer ulagači nisu sigurni da će svi Trumpovi planovi dobiti ‘zeleno svjetlo‘ u Kongresu.

Uz to, njegove politike mogle bi potaknuti i rast inflacije, što bi moglo navesti američku središnju banku na ubrzanje tempa povećanja kamata.

Predsjednica Feda Janet Yellen u govoru u Commonwealth Clubu u San Francisku kazala je ovih dana da bi predugo suzdržavanje od povećanja kamata predstavljalo rizik od mogućih neugodnih iznenađenja u budućnosti i stoga ima smisla postupno povećavati ključne kamatne stope.

U fokusu ulagača prošloga su tjedna bili i poslovni rezultati kompanija i banaka. Sezona objava kvartalnih poslovnih izvješća protječe u skladu s očekivanjima.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u četvrtom lanjskom tromjesečju porasle za 6,3 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije, što bi bio najveći rast zarada u posljednje tri godine.

I na većini europskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 1,9 posto, na 7.198 bodova, a pariški CAC 1,5 posto, na 4.850 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je, pak, za 1 bod, na 11.630 bodova.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks prošloga tjedna skliznuo 0,8 posto, na 19.137 bodova.

24. srpanj 2024 15:14