Poduzetnici
StoryEditor

Anica Čarapić izrađuje torbice koje su oduševile mame

07. Srpanj 2016.

[gallery columns="5" ids="220937,220938,220939,220940,220941"]

Anica Čarapić počela se baviti proizvodnjom torbica jer joj se nije sviđalo što se nudi na tržištu. Većina torbica na koje je nailazila bile su, kako kaže, loše kvalitete i vizualno dosadne.

Tada,  je Čarapić, po struci tekstilka, s nekoliko godina iskustva u toj industriji, odlučila sama početi proizvoditi ono čega joj je nedostajalo. Kupila je strojeve i materijale. Prvih godinu dana je napravila tek dvije–tri torbice mjesečno, a zatim je krenulo. Reklamira se preko Facebooka i Google Adwordsa, a uskoro planira i snažniji proboj na strano tržište.

- Imam osjećaj da sam morala sazrijeti da bi se pokrenula na neki način. No cijelo vrijeme je bila ideja tu negdje, vrtjela se po mislima. I kad se to nekako odmotalo, posložilo tada su ideje dolazila same po sebi i posao se pokrenuo u pravom smislu te riječi – priča Anica.

Po čemu su vaše torbice posebne? Za koga su namijenjene?

Moje torbice su posebne na tržištu iz nekoliko razloga. Svaka torba je drugačija. Svaka torba ima neku svoju priču. Svaku torbu radim s puno ljubavi kao da ću je ja nositi. Satima slažem sliku kao puzzle toliko dugo dok nisam zadovoljna. Tada je krenem šivati. Moje torbice uveseljavaju moje kupce.  Torbice su u pravom smislu te riječi unikati i ne mogu se kupiti u tisućama komada, izvorni su hrvatski domaći proizvod.

Posebna skupina kupaca su, kaže, mame s malom djecom.

- Sjećam se da sam ja kao majka s malim djetetom uvijek bila u potrazi za odgovarajućom torbom koja bi imala baš sve što mi je bilo potrebno za silne dječje stvari. Tako sam i počela raditi te velike torbe za mame. A mame su oduševljene mojim šarenim torbicama. Uvijek me iznova iznenadi koliko su mame kreativne, pa volim ispunjavati njihove želje.

Osnovni materijal od kojih su torbe je traper u tri boje izvana i pamučno platno iznutra. Svaka torba ima zatvarač na vrhu i podesiv ranac što omogućava svakoj ženi da si torbu prilagodi. Interesantno, sve torbe radi sama, bez posrednika.

- Sama obavljam puno poslova. Mogu reći od ideje do realizacije. Uglavnom sama smišljam motiv koji će biti na torbi. Također ispunjavam želje svojih kupaca pa onda nije moja ideja nego njihova...što daje torbi dodatnu notu osobnog pristupa i kreativnosti. Nešto što je samo njihovo, poseban je to osjećaj jer mi smo svi unikati i nije čudo što volim tako neke posebne stvari. Sama radim marketing, obavljam razgovor s kupcima, slikam, pakiram i idem na poštu ili tisak. Znači sve od početka do kraja. I kad torba dođe do kupca obavezno tražim povratnu informaciju. Nakon nekog vremena kad je torba već kod osobe ponovno kontaktiram osobu da vidim je li i dalje zadovoljna torbom. Jako mi je to bitno i stvarno volim raditi za svoje kupce.

Oglašava se preko Facebooka i Google Adwordsa. Vrlo je zadovoljna rezultatima jer ima rezultate i mnogo upita. Kaže da joj se javljaju razne galerije koje nude suradnju, no do suradnje još nije došlo jer, kako kaže, nema potrebu koristiti posrednika u prodaji.

- Prodaja je dobra i želim da kupci kupuju direktno od mene. Isto tako uspjela sam neke torbe plasirati na inozemno tržište ali to je još u povojima. Tu stoji još puno posla i truda i rada. Ali, evo, nadam se da ću imati i tu uspjeha.

Ipak, surađuje s Irenom Herceg z akoju kaže da je vrhunska vizažistica te sa slikaricom Rominom Pitešom koja oslikava torbe. Ona ocrtava i vrlo personalizirane slike kućnih ljubimaca koje ljudi žele na svojim torbicama. Ponosne smo jako na taj dio jer omogućavamo ljudima nešto vrlo osobno i posebno.

Koji su Vam planovi za budućnost?

- Uz rad se i školujem. Trenutno pohađam tečajeve engleskog jezika, fotografije i svako malo idem na neku radionicu u Poslovno učilište Filaks. Imam cilj  intenzivno se školovati barem godinu dana  jer uviđam da mi to nedostaje u mom poslovanju. Izlazak na druga tržišta zahtijevaju znanje engleskog jezika, dobra fotografija je izuzetno važna za prezentaciju jer nemam uz sebe svih 250 modela torbica koje samdo sada napravila, a marketing mi je bitan jer do sad nisam imala nikakvog znanja u tom području. Sve je to dio plana za budućnost.

Na čemu trenutno radite?

- Trenutno radim na dva projekta. Jedan se zove Sinergija kreativnosti i ljepote u vremenskom periodu od 6 mjeseci, gdje surađujem s Irenom Herceg. U tom projektu smo odlučile uključiti naše kupce koje ćemo nagraditi šminkom i torbicom. Mislimo da su naši kupci klijenti vrijedni i da ih trebamo nečim nagraditi pa zašto ne našim proizvodima i uslugama. Sad smo imale već drugo druženje i jako samo zadovoljne, a vidimo i da su klijentice oduševljene. Znači projekt je dobar. Drugi projekt je vezan za torbice i ponudu jedne nove vrste koja će biti vodonepropusna.  Tu sam na početku no već vidim da ima potencijala i zainteresiranih kupaca. Uvijek imam pozitivan stav prema svemu i zbog toga vjerujem u uspjeh, kaže Anica Čarapić.

28. siječanj 2023 05:29