Poslovna scena
StoryEditor

12 hrvatskih tvrtki na Deloitteovoj listi 500 najvećih

05. Rujan 2012.

Na ovogodišnjoj ljestvici 500 najvećih tvrtki u Srednjoj Europi, koju je objavila konzultantsko-revizorska tvrtka Deloitte, našlo se 12 hrvatskih tvrtki.

Uz bok hrvatskim tvrtkama koje su ranijih godina bile na Deloitteovoj listi, ove su se godine našli Orbico i Atlantic Grupa, a ispali su Vipnet, HŽ-Infrastruktura i Mercator-H. Kao i ranijih godina, najbolje plasirane hrvatske tvrtke su Ina i Agrokor koje drže prva dva mjesta i na listi tvrtki iz Adria regije iz koje je na listi 500 ukupno 41 tvrtka.

U bankarskom sektoru Zagrebačka banka se uspjela plasirati među 10 najvećih banaka SE regije, dok je od osiguravatelja najbolji plasman ostvarilo Croatia osiguranje.Kao i prošle godine, prva tri mjesta Deloitteove ljestvice čvrsto drže poljska naftna kompanija PKN Orlen, s 26 milijardi eura prihoda od prodaje, zatim mađarska naftna kompanija MOL i češki proizvođač automobila Škoda. Među deset najvećih tvrtki u Srednjoj Europi najviše je onih koje dolaze iz sektora robe široke potrošnje, energetike i resursa te proizvodnog sektora, koji zajedno čine preko 85 posto liste. Gledano prema prihodima od prodaje, među Deloitteovih 500 najvećih udio tvrtki iz energetskog sektora iznosi visokih 41 posto. 

U 2011. godini tvrtke na Deloitteovoj ljestvici nastavile su bilježiti rast prihoda u odnosu na ranije razdoblje. Dok je 2009. čak 79 posto tvrtki bilježilo pad prihoda, izraženog u eurima, u 2011. godini rast je zabilježilo 77 posto tvrtki, što ukazuje na oporavak tržišta u regiji tijekom 2011. - Zanimljivo je primijetiti da je prihod od prodaje, koji je bilo potrebno ostvariti u 2011. godini kako bi se tvrtka našla među 500 najvećih, narastao u odnosu na prošlu godinu. Tako je u 2010. za plasman na ljestvicu bilo potrebno ostvariti 405 milijuna eura prihoda od prodaje, dok je u 2011. bilo potrebno prihodovati čak 479 milijuna eura - komentirao je Ivica Krešić, direktor u Odjelu za financijsko savjetovanje Deloittea.Hrvatske tvrtke na listi dolaze uglavnom iz sektora robe široke potrošnje i energetskog sektora, dok su sektor telekomunikacija i javni sektor zastupljeni s po jednom tvrtkom. Vodeću poziciju među hrvatskim tvrtkama ove je godine zauzela Ina grupa, ostvarivši četiri milijarde eura prihoda od prodaje u 2011. godini. Ovakvim se rezultatom Ina uspjela svrstati na visoko 26. mjesto Deloitteove ljestvice i povratiti, nakon nekoliko godina, primat u regiji.

Koncern Agrokor se ove godine plasirao na, također visoko, 29. mjesto. Za njima slijede Konzum (107.), zatim HEP grupa (116.), HT Grupa (183.), Prirodni plin (229.), Orbico (304.), Atlantic Grupa (366.), Zagrebački holding (437.), HEP – Proizvodnja (441.), Podravka (490.) i HEP – Operator distribucijskog sustava (495.). Gledano prema neto dobiti, daleko najprofitabilnije hrvatske tvrtke na listi su HT grupa i Ina grupa.

Udio hrvatskih tvrtki na srednjoeuropskoj rang-ljestvici relativno je skroman. Ukupno 12 tvrtki iz naše zemlje plasiralo se na listu, što predstavlja udio od 2,4 posto.- Treba uzeti u obzir činjenicu da se donja granica prihoda od prodaje koje su tvrtke trebale ostvariti u 2011. značajno povisila, zbog čega su tri hrvatske tvrtke ispale s liste. S druge strane, novost na ovogodišnjoj listi predstavljaju dvije hrvatske tvrtke iz sektora robe široke potrošnje, Orbico i Atlantic Grupa - navodi Marina Tonžetić, direktorica u Odjelu revizije. Među zemljama iz uže regije prednjači Slovenija, zastupljena sa 17 tvrtki na ovogodišnjoj listi, a odmah poslije Hrvatske slijedi Srbija, iz koje dolazi 11 tvrtki s liste. Makedonija je, kao i ranijih godina, zastupljena s jednom tvrtkom dok BiH i Crna Gora nemaju predstavnika na ovogodišnjoj listi.

Na ljestvici 50 najvećih banaka i osiguravajućih kuća, kao i prošle godine, vodeću poziciju je zauzela poljska PKO BP banka, s imovinom koja je u 2011. iznosila 43,1 milijardi eura. Među prvih deset ove se godine našla i Zagrebačka banka. Ove se godine na Deloitteovoj ljestvici ponovo našla i HYPO banka iz Hrvatske, pa je tako Hrvatska zastupljena s 5 banaka. Osim spomenutih, u društvu najvećih našle su se i PBZ (21.), zatim Erste banka (29.) i Raiffeisen banka (49.) - Zanimljivo je da s obzirom na broj banaka na listi, banke iz Hrvatske čine čak 10 posto ljestvice, što je Hrvatsku svrstalo na četvrto mjesto u Srednjoj Europi, odmah iza znatno većih ekonomija, poljske, mađarske i češke - rekao je Luka Babić, konzultant u Deloitteu. Među osiguravateljima prednjači poljski PZU, s ostvarenih 3,7 milijardi eura ukupne zaračunate premije. Što se tiče osiguravatelja iz Hrvatske, najbolji plasman i dalje ima Croatia osiguranje, koje se nalazi na 16. mjestu regionalne ljestvice, a slijedi ga Allianz Hrvatska (50.).

U sutrašnjem broju Lidera pročitajte analizu rang-liste 500 najvećih kompanija uz koju donosimo i cjelokupan popis tvrtki.

07. prosinac 2022 01:40