Poslovna scena
StoryEditor

Alkaloid je najveća tvrtka na makedonskoj burzi u koju je u zadnjih 15 godina uloženo 110 milijuna eura

22. Rujan 2016.

Alkaloid AD iz Skoplja je u posljednjih deset godina porastao dva i pol puta, ima više od 1600 zaposlenih, najveći je makedonski izvoznik i izvozi u više od 30 zemalja svijeta. U posljednjih petnaest godina u razvoj je uloženo 110 milijuna eura, najveća je tvrtka na makedonskoj burzi i dionice mu vrijede 138 milijuna eura

Velikom proslavom u Skoplju na kojoj je sudjelovalo 1.300 uzvanika makedonska farmaceutska tvrtka Alkaloid AD obilježila je 80. godina postojanja. Tradicija proizvodnje alkaloida u Makedoniji postoji još od početka 20. stoljeća, a kad je 1936. tvrtka osnovana u pogonu je bilo zaposleno 15 radnika. Danas ih je suvremenoj tvornici s Institutom za provjeru kvalitete i razvoj više od 1600.. Alkaloid AD proizvodi lijekove, kemikalije, kozmetiku i čajeve, a prepoznatljiv je po superbrendu Caffetinu, lijeku protiv boli, na koji se odnosi 13 posto od ukupne prodaje Alkalidovih lijekova. Od Alkalidove kozmetike u regiji je najpoznatiji Becutan, krema za njegu dječje kože, koje je dosad prodano 100 milijuna kutija, a koja je na prostoru bivše Jugoslavije treći brend po prodaji iza Jhonson&Jhonsona i Nivee. Veliki uspjeh postigli su i Alkaloidovi organski čajevi na tržištu SAD. Prilagođeni su ciljanim skupinama i imaju dodanu vrijednost, cijena kutije kreće se od 17 do 50 dolara i njihova prodaja godišnje raste oko 60 posto.

Alkaloid izvozi više od 60 posto proizvodnje u više od 30 zemalja svijeta i najveći je izvoznik u Makedoniji te šesta farmaceutska tvrtka po veličini u jugoistočnoj  Europi. Ima 14 podružnica i četiri predstavništa u svijetu državama regije, EU, Rusiji, Ukrajini, Turskoj i SAD. Vlasništvo Alkaloida drži 5100 dioničara, 92 posto domaćih, te osam posto stranih investicijskih fondova. To je jedna od najbrže rastućih farmaceutskih kompanija u regiji. Alkaloid je i najveća kompanija po vrijednosti na makedonskoj burzi i  vrijedi 138 milijuna eura. U posljednjih deset godina porasla je dva i pol puta, a unazad 15 godina u razvoj tvrtke je uloženo 110 milijuna eura. Između ostalog otvoren je i kemijski laboratorij u Ljubljani u kojem se radi dio anliza proizvoda za prodaju na tržištu EU, a Alkalodi posjeduje i sve najvažnije certifikate.

Zadnja investicija u Centar za ispitivanje kvalitete je u tijeku i vrijedna je deset milijuna eura. Posljednjih nekoliko godina ova tvrtka godišnje otvara po 100 novih radnih mjesta, a ove godine prihod će biti veći za oko sedam posto.

U razdoblju od siječnja do lipnja 2016. Alkaloid je imao povećanu prodaju za četiri posto i povećanu neto dobiti od osam posto.

Ukupna prodaja od siječnja do lipnja 2016. je iznosila više od 68 milijuna eura, četiri posto više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, s povećanjem izvoza od pet posto. Prema nerevidiranom izvješću o dobiti, dobit prije kamata, oporezivanja i amortizacije, EBITDA, u iznosu od 9,7 milijuna eura se povećala za osam posto, a konsolidirana neto dobit u iznosu od 5,3 milijuna eura također je porasla za osam posto.

Prema nerevidiranom zasebnom izvješću o dobiti, prodaja je u razdoblju od siječnja do lipnja 2016. iznosila 52,6 milijuna eura, što predstavlja povećanje od šest posto u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine. Dobit prije kamata, oporezivanja i amortizacije, EBITDA, u iznosu od 9,5 milijuna eura se povećala za devet posto, dok je neto dobit porasla također za devet posto.

Ukupne investicije u dugotrajnu imovinu za razdoblje od siječnja do lipnja 2016. su iznosile 5,6 milijuna eura.

Među partnerima Alkaloda su velike svjetske farmaceutske kompanije poput Hoffmann La Rochea, Pfizera, Sandoza…, a

Alkaloid proizvodi i robne marke za neka tržišta, između ostalog i za Belupo, za koji proizvodi proizvode za tržište trećih zemalja.

- Farmacija, generički sektor kao što je naš, je dinamična industrija i mora se stalno investirati u razvoj jer nam trebaju veći proizvodni kapaciteti. Naš je prvi prioritet tržište regije, potom EU i Rusija, te SAD i na kraju arapske zemlje. A ciljevi su; otvaranje novih tržišta, povećanje kapaciteta proizvodnje i kupnja kompanija na području EU. U tijeku su pregovori, razgovarali smo i s nekolko manjih tvrtki iz Hrvatske, no nismo se ‘našli‘ – kaže Živko Mukaetov, predsjednik uprave Alkaloida i najveći dioničar.

Ova kompanija je i društveno odgovorna, 2007. osnovana je zaklada ‘Trajče Mukaetov’ koja godišnje stipendira po 20 studenata farmacije i medicine te najbolje zapošljava u tvrtki.

02. listopad 2023 17:04