Poslovna scena
StoryEditor

Alkaloid uspješno posluje u vlasništvu 6000 malih dioničara i nije na prodaju

31. Svibanj 2013.

Živko Mukaetov, predsjednik Uprave Alkaloid AD-a Skopje, jedne od najuspješnijih makedonski kompanija, 39-godišnji menadžer školovan u Velikoj Britaniji, u razgovoru za novi broj Lidera objašnjava kako je ta kompanija preživjela tradiciju, razgranala poslove u više od trideset zemalja u svijetu i u posljednjih petnaest godina investirala više od 100 milijuna eura...

Što Alkaloid predstavlja u makedonskom gospodarstvu, a koja mu je pozicija u regiji?

- Alkaloid je uspješna makedonska priča, koja je tijekom 76 godina rasta i razvoja ostavila za sobom velike rezultate. Tvrtka je uspješno prebrodila razdoblje tranzicije zadržavajući neprekidni trend rasta i razvoja usprkos svim turbulencijama s kojima je bila suočena. Šesta je farmaceutska industrija u Jugoistočnoj Europi, ima 13 podružnica i četiri predstavništva u inozemstvu te nekoliko proizvodnih mjesta u Skoplju u Makedoniji i jedno u Beogradu u Srbiji. Čak 62 posto proizvodnje kompanija plasira na tržišta više od trideset zemalja svijeta. Prema nedavnim istraživanjima, kompanija je najveći neto izvoznik u Makedoniji i jedina makedonska tvrtka od pet vodećih koja izvozi proizvode s dodanom vrijednosti. Dionica tvrtke jedna je od najlikvidnijih i najtrgovanijih na makedonskom tržištu kapitala.

Što proizvodi Alkaloid, koliko ima zaposlenih i na koja tržišta izvozi proizvode?

- Alkaloid AD - Skopje dioničko je društvo u čijem su sastavu dva profitna centra: Lijekovi i kemikalije te Kozmetika i botanika. Kompanija ima tvrtku kći u Makedoniji, Alkaloid Cons, koja se bavi zastupanjem stranih farmaceutskih i medicinskih kompanija. Također, tvrtka ima oko 1400 zaposlenih, a većinski dio vlasničke strukture ima oko 6000 privatnih dioničara, od čega su oko 10 posto strani investitori.

25. travanj 2024 23:07