Poslovna scena
StoryEditor

Bivši direktor osječke Pivovare Miroslav Olić proglašen krivim

23. Travanj 2013.

Osječki Županijski sud danas je nepravomoćnom presudom proglasio krivim bivšeg direktora osječke ‘Pivovare‘ Miroslava Olića i još četvoricu bivših dužnosnika tvrtke za više kaznenih djela zlouporabe položaja te ovlasti u gospodarskom poslovanju, poticanja na kaznena djela i krivotvorenja službene dokumentacije čime je, među ostalim, državni proračun oštećen za 2,2 milijuna kuna.

Olić je osuđen na kaznu zatvora od dvije godine i jedan mjesec, a bivši predsjednik Nadzornog odbora Ante Gucić na jednu godinu i šest mjeseci. Bivši glavni skladištar Viktor Darojković osuđen je uvjetno na godinu dana zatvora, s rokom kušnje od tri godine, a rukovoditelj proizvodnje Vladimir Fekete i skladištar Miroslav Kovačević uvjetno na šest mjeseci zatvora, s rokom kušnje od dvije godine.

Optužnica je okrivljenike Olića, Darojkovića i Gucića teretila da su, iskoristivši svoj položaj odgovornih osoba u ‘Pivovari‘, u dva navrata tijekom 2005. isporučili Guciću 408 bačvi s 20.400 litara piva. Pivo u dogovoru s njim nisu fakturirali i naplatili, uništili su prateću dokumentaciju i time mu pribavili protupravnu imovinsku korist u iznosu od 99.950 kuna.

Okrivljenici Olić, Darojković, Fekete i Kovačević optuženi su da su, tijekom 2005. i 2006. kao odgovorne osobe osječke Pivovare radi izbjegavanja plaćanja trošarine i PDV-a u dokumentaciji umanjili stvarno proizvedenu količinu piva. Tako je ‘Pivovara‘ izbjegla plaćanje ukupno 2,20 milijuna kuna trošarina i PDV-a oštetivši Republiku Hrvatsku.

Sudsko vijeće ocijenilo je kako je, iskazima svjedoka i okrivljenika, te nalazima vještaka utvrđeno da su okrivljenici počinili kaznena djela iz optužnice te da su ih počinili iako su bili svjesni da su njihova postupanja protupravna.

18. travanj 2024 00:18