Poslovna scena
StoryEditor

Brodosplit isporučio brod za nizozemskog naručitelja

15. Lipanj 2015.

U brodogradilištu Brodosplit danas je održana primopredaja novoizgrađenog broda za prijevoz teških i dimenzijama velikih tereta ugovorenog za nizozemskog naručitelja, tvrtku Jumbo, izvijestili su iz Brodosplita.

Riječ je o brodu koji se uglavnom koristi za transport i postavljanje vrlo teške i vrijedne opreme za podmorske naftne bušotine, kao i prijevoz teških tereta, odnosno tzv. "heavy lifter".

Brod je dug 152 metra i širok 27 metara, a bit će opremljen dvjema dizalicama čija će pojedinačna maksimalna nosivost biti 1.500 tona, odnosno u tandemu će moći podizati terete težine do 3.000 tona, što predstavlja trenutno najveći kapacitet dizanja tereta u ovoj klasi brodova na svijetu, navode iz Brodosplita. Nosivost broda pri gazu od 8,1 metar iznosi 14 tisuća tona, a brzinu od 17 čvorova osiguravaju mu dva motora snage po 4500 kW pri 750 okretaja u minuti.

Skladišni prostor, čije su dimenzionalne tolerancije unutar svega par milimetara, sastoji se od nekoliko desetaka poklopaca čijim se odabirom rasporeda skladišni prostor može prilagođavati vrsti tereta kojeg brod prevozi. Poklopci se po visini i dužini mogu postavljati na bilo kojoj poziciji, stoga je i spomenuta dimenzionalna točnost skladišnog prostora bila od izuzetne važnosti te kao takva predstavljala izazov i naprednu tehnološku pripremu brodogradilišta, napominju iz Brodosplita.

Dodaju i kako je, osim trupskih karakteristika, specifičnost ovog broda i u vrlo sofisticiranoj opremi ugrađenoj u relativno male tehničke prostore broda.

Novogradnja 474 je drugi u seriji od dva broda koje je splitsko brodogradilište ugovorilo s nizozemskom kompanijom Jumbo prema pravilima Lloyd registra i njihova uspješna realizacija predstavlja izuzetne reference u niši specijaliziranih plovila visoke dodane vrijednosti, kao jedne od okosnica poslovne orijentacije Brodosplita, zaključuju iz te tvrtke.

28. siječanj 2023 18:44