Poslovna scena
StoryEditor

Evo što su "Jordan, LeBron i Kobe" napravili Nikeu

26. Lipanj 2015.

Nike je u proteklom tromjesečju ostvario čistu dobit od 865 milijuna dolara, 24 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, što je već osmi kvartal zaredom kako najveći svjetski proizvođač sportske opreme ostvaruje bolje nego što se očekivalo poslovne rezultate.

Prema izvješću objavljenom u četvrtak, prihodi Nikea porasli su u njegovom fiskalnom tromjesečju, završenom s krajem svibnja, za 4,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 7,78 milijardi dolara. Prihodi u Sjevernoj Americi, najvećem Nikeovom tržištu, porasli su 13 posto, što se ponajviše zahvaljuje snažnom, 8,6-postotnom rastu prodaje tenisica, najvećem izvoru prihoda Nikea. Posebice je snažno porasla prodaja tenisica za košarku pod brand nazivima ‘Jordan‘, ‘LeBron‘ i ‘Kobe‘, koje su izuzetno popularne u SAD-u i na koje Nike drži veću maržu, a snažno je porasla i prodaja tenisica za trčanje.

Zahvaljujući odličnom prvom tromjesečju, Nike je povećao svoje procjene prodaje u cijeloj tekućoj poslovnoj godini, pa sada očekuje njezin rast po dvoznamenkastoj stopi.

- Rezultati Nikea doista su impresivni. Teško je shvatiti kako tako velika kompanija može iz godine u godinu ostvarivati tako impresivne rezultate, kaže Brian Yarbrough, analitičar u tvrtki Edward Jones.

Nakon objave poslovnog izvješća, cijena dionice Nikea porasla je u četvrtak na Wall Streetu više od 3 posto, na 108 dolara.

07. listopad 2022 08:04