Poslovna scena
StoryEditor

HPB počela s restrukturiranjem i ostvarila 42 milijuna kuna neto dobiti

29. Travanj 2015.
Piše:
lider.media

U Hrvatskoj poštanskoj banci nastavlja se rast operativne dobiti, kontinuirano se povećava štednja stanovništva, ukupni krediti također rastu i poboljšava se efikasnost poslovanja

Hrvatska poštanska banka je u prvom tromjesečju 2015. ostvarila operativnu dobit u iznosu od 74,7 milijuna kuna što je 6,3% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine i predstavlja nastavak kontinuirano dobrih operativnih rezultata. Banka je ostvarila 42,3 milijuna kuna neto dobiti premašivši razinu neto dobiti iz prvog tromjesečja 2014. godine.

Iz  banke poručuju kako je neto kamatni prihod niži u odnosu na isto razdoblje prošle godine za 2,1 milijun kuna (-1,8%). Neto prihod od provizija i naknada je porastao čime je prekinut prošlogodišnji padajući trend. Veći neto prihod od naknada uglavnom je rezultat smanjenja troškova naknada (-5%). S druge strane, zbog promijenjenih navika korisnika usluga platnog prometa i sve manjeg broja gotovinskih transakcija u eksternaliziranoj mreži, ukupni su prihodi od naknada smanjeni za 3,5 milijuna kuna.

Dobit od trgovanja i dobici od tečajnih razlika porasli su za značajnih 3,3 milijuna kuna (+36,6%), na što je utjecao rast cijena vrijednosnica kao i efikasno upravljanje deviznom pozicijom. Pozitivan utjecaj na rezultat imali su i ostali prihodi koji su u odnosu na isto razdoblje prošle godine utrostručeni.

Ukupni su krediti porasli za 1,4% tijekom tromjesječja pri čemu su krediti stanovništvu nastavili s rastom za 1,8%. U skladu s nastavkom rasta potražnje stambeni krediti su porasli za 2,5% što se gotovo u cijelosti odnosi na kunske kredite. Kapitalno zahtjevni krediti trgovačkim društvima smanjeni su za 2,1%. Kako je banka svoje nove kreditne poslove većim dijelom financirala transformacijom iz ostalih oblika imovine, u prvom tromjesečju 2015. vraćeni su skuplji korporativni izvori sredstava te su ukupni depoziti manji za 1,7%. HPB je potvrdila poziciju jedne od banaka s najvećim povjerenjem klijenata nastavkom rasta depozita stanovništva za 1,1%.

HPB je u prvom tromjesečju 2015. krenula u proces restrukturiranja koji će biti u punoj provedbi u nastavku godine, a osim poslovnih i organizacijskih poboljšanja, dugoročno će rezultirati nižim troškovima. Imovina HPB-a je zbog optimizacije strukture imovine krajem prvog tromjesečja 2015. niža za 2,1% u odnosu na kraj 2014. godine i iznosi 17 milijardi kuna.

Na kraju prvog tromjesečja 2015., ukupni kapital iznosi 900,8 milijuna kuna. Neposredno prije očekivane dokapitalizacije stopa adekvatnosti regulatornog kapitala iznosi 6,7%.

07. prosinac 2022 00:46