Poslovna scena
StoryEditor

Kakva ulaganja predstoje u Hotele Plat?

02. Prosinac 2015.

Hoteli Plat, iz hotelske grupacije Karisma Hotels Adriatic-KHA, zabilježili su ove godine u gotovo svim segmentima bolju sezonu od lanjske, s porastom dolazaka turista od 7 posto, a početkom iduće godine KHA će objaviti vrijednost investicije u Hotele Plat, koje su nedavno preuzeli.

- U Hotelima Plat, kao i u drugim društvima koje smo preuzeli, planiramo značajnu investiciju u kompletnu obnovu svih smještajnih kapaciteta iz sastava te tvrtke, sigurni da lokacija i ponuda tih hotela treba i može biti na puno višoj razini nego sada, kaže voditelj ureda uprave i investicija u KHA Bernard Zenzerović.

Kada je u ožujku ove godine Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) prihvatio njihovu ponudu od 118 milijuna kuna za preuzimanje 92 posto dionica Plata, iz KHA su poručili kako bi se planirane investicije trebale okončati za turističku sezonu 2017. Zenzerović nije kazao znači li to da ta hotelska kuća neće raditi, niti primati goste iduće godine, odnosno do sezone 2017., ali je poručio da će o svemu više moći reći početkom iduće godine.

- Kao i drugdje, KHA će i u Platu poštivati postojeća prava svih radnika i sigurni smo da će, s obzirom na planiranu investiciju i povećanje broja smještajnih kapaciteta koji će biti u funkciji, postojati potreba za angažmanom znatno većeg broja zaposlenika, kaže Zenzerović.

Naglašava da im je suradnja s lokalnom i regionalnom zajednicom jedan od prioriteta u poslovanju te će sve svoje projekte i planove raditi u suradnji s njima, kao i da u KHA postoji interes i za buduće projekte u dubrovačkoj regiji.

Na pitanje o poslovanju u Hotelima Živogošće na Makarskoj rivijeri, čijih je 88 posto dionica KHA preuzela u listopadu prošle godine, Zenzerović podsjeća da su time zapravo preuzeli hotele bivšeg naziva Punta, a sada Sensimar Makarska, te Nimfa koji se sada zove Adriatic Beach i kamp Dole. Za tu je tvrtku sklopljena predstečajna nagodba u sklopu koje je KHA preuzela obveze da u roku od pet godina investira ukupno 69 milijuna kuna te vrati dugovanje prema Ministarstvu financija od 50 milijuna kuna.

- Umjesto u pet godina, dug Ministarstvu financija od 50 milijuna kuna vraćen je u roku jedne godine, a umjesto petogodišnje investicije od 69 milijuna kuna, već u prvoj godini poslovanja investirali smo 176 milijuna kuna ili 110 milijuna kuna više nego što je preuzeta obveza, ističe Zenzerović. 

Dodaje da je KHA preuzela i sve postojeće zaposlenike sa svim zakonskim pravima i kolektivnim ugovorima te osigurala i dodatno zapošljavanje tako da je u ‘špici ove sezone u hotelima radilo 50 posto više djelatnika nego u prošloj godini. Iznosi i primjer hotela Sensimar Makarska, kojeg je zbog investicijskog ciklusa jedino moguće uspoređivati s prošlom godinom i čiji su prihodi od poslovanja ove godine porasli gotovo 200 posto, a broj noćenja za gotovo 16 posto. Ove su godine zadovoljni i poslovanjem Hotela Koločep na istoimenom otoku kod Dubrovnika, čiji su većinski paket kupili 2013., a koji su u ovoj sezoni zabilježili 7 postotni rast noćenja i prihoda. Tomu je pridonijelo tržišno repozicioniranje i potpuna rekonstrukcija svih 144 soba i ostalih sadržaja te uređenje spa&wellnes centra, vanjskih fitness sadržaja i izgradnja novog pročistača. Ukupna vrijednost akvizicije i investicija u Hotele Koločep iznosi više od 63 milijuna kuna.

Podsjećamo, Karisma Hotels Adriatic je u ožujku kupio 92,49 posto dionica Hotela Plat kod Dubrovnika. Riječ je o tvrtki iza koje stoje koncern Agrokor, meksički hotelski lanac Karisma te jedan od najvećih svjetskih touroperatora TUI. 

23. svibanj 2024 11:05