Poslovna scena
StoryEditor

Milanović otvorio luksuzni D-Resort Dogus grupe u Šibeniku

26. Srpanj 2015.

Smješten u jedinoj Hrvatskoj marini s pet sidara i jedinoj marini za superjahte u Hrvatskoj, D-Resort Šibenik sa 69 soba i apartmana te tri ekskluzivne vile službeno je otvorio svoja vrata.

Ovim otvaranjem, Doğuş grupa obilježila je završetak uspješnog projekta u Hrvatskoj u koji je uložila ukupno 45 milijuna eura. Hotel je svečano otvorio premijer Zoran Milanović naglasivši da mu je drago što je Dogus grupa odabrala Hrvatsku kao destinaciju za ulaganje i da je pritom najvažnije da „država ne smeta“.

– To je naša filozofija, ali nije jednostavna jer se država voli miješati – rekao je Milanović dodavši da su ovakve investicije u turizmu ono što nam treba jer Hrvatsku koja ima oko četiri milijuna stanovnika već sada godišnje posjeti 13 milijuna turista pa fokus treba biti na povećanju kvalitete.

Ferit Sahenk, vlasnik Dogus grupe, istaknuo je da su u Hrvtaskoj prisutni od 2007. godine i da su se uvijek osjećali dobrodošli.

– Dogus grupa postoji 55 godina, posluje u osam sektora i 27 zemalja. U Hrvatsku smo uložili preko 300 milijuna eura u različite projekte, najviše uz Tursku. Prva investicija u Hrvatskoj nam je bila u Šibeniku, a ovaj resort je naša prva greenfield investicija izvan Turske. U Hrvatskoj se osjećamo kao kod kuće, želimo biti dio poslovne zajednice ovdje i nastavit ćemo s investicijama – rekao je na otvorenju Sahenk.

Doğuş grupa prisutna je u Hrvatskoj već šest godina i zapošljava oko 350 zaposlenika, najvećim dijelom iz lokalne zajednice. Osim D-Marin Mandaline i D-Resorta Šibenik, vlasnik je D-Marin Dalmacije, najveće marine u regiji s kapacitetom od 1.200 vezova na moru te 600 na kopnu. Ova marina trenutno prolazi kroz postupak uređenja, s planom za otvaranje ekskluzivnog beach kluba sljedeće godine. D-Marin Borik u Zadru treća je marina Doğuş grupe u Hrvatskoj. Sve tri D-Marine u Hrvatskoj imaju 2.406 vezova, što čini deset posto ukupnog broja vezova u Hrvatskoj. Doğuş grupa vlasnik je i 11-postotnog udjela u tvrtki ACI. Na pitanje planiraju li povećavati udio u toj tvrtki Burak Baykan, regionalni direktor za Hrvatsku, rekao da je odluka o privatizaciji i prodaji udjela na državi.

Baykan je istaknuo i da im iskustvo poslovanja u Hrvatskoj nije gore nego u drugim zemljama u koje su ulagali.

- Jedina razlika je što se u Hrvatskoj to stalno i previše naglašava - rekao je Baykan, pohvalivši se da su uspjeli dobiti sve dozvole za ovaj hotel u manje od godinu dana, a da uporabnu dozvolu i kategorizaciju nisu čekali ni mjesecima ni tjednima, nego samo nekoliko dana. 

Doğuş trenutno radi na projektu hotela Maraska, koji će imati 120 soba i 80 apartmana i za koji je potpisan ugovor sa svjetski poznatim hotelskim lancem. Villa Dubrovnik, također u vlasništvu Doğuş grupe, članica je grupe vodećih svjetskih hotela (LWH, the Leading Hotels of the World).

D-Resort Šibenik stvorit će novu vrijednost nautičkom turizmu D-Marin Mandaline, jedine hrvatske marine koja može primiti superjahte dužine od 30 do 140 metara.

- Od početka njenog poslovanja u svibnju 2012., ovu marinu je posjetio velik broj međunarodno poznatih superjahti, čiji će gosti s posebnim zahtjevima od sada moći odabrati neku od niza aktivnosti i usluga koje nudi yacht klub D-Resort Šibenik – rekao je Baykan.

D-Resort odlikuje i izuzetan arhitektonski dizajn, koji nadopunjuje prirodni krajolik, rad Nikole Bašića, jednog od najpoznatijih hrvatskih arhitekata, dok su se za unutarnje uređenje hotela i pratećih objekata pobrinuli Marko Murtić i Emur studio.

Doğuş grupa je jedan od najvećih konglomerata u Turskoj. Danas zapošljava oko 50.000 zaposlenika širom svijeta. Aktivna je u osam segmenata: financijskim uslugama, automobilskoj industriji, građevinarstvu, medijima, turizmu, nekretninama, energetskom sektoru te proizvodnji hrane i pića. Uz područja primarnog interesa, grupa svoj rast održava i novim investicijama u područja razvoja tehnologija te sport i zabavu. Najveći dio prihoda (74 posto) dolazi od automobilske industrije, zatim građevinarstva (8 posto), medija (7 posto) pa turizma (pet posto). U 2014. je Dogus grupa ostvarila prihod od 3,7 milijardi eura.

19. travanj 2024 01:32