Poslovna scena
StoryEditor

PBZ uvećao neto dobit za gotovo 50 posto na 675,4 milijuna kuna

29. Srpanj 2016.

Privredna banka Zagreb d. d. (PBZ) u prvom je polugodištu ostvarila 675,4 milijuna kuna neto dobiti, što je rast od 47 posto prema istom razdoblju lani, podaci su iz financijskog izvješća PBZ-a.

Tijekom tom razdoblja Banka je ostvarila kamatni prihod u iznosu od 1,45 milijardi kuna, dok kamatni troškovi iznose 301,5 milijuna kuna.

"Trend smanjenja prosječnih aktivnih i pasivnih kamatnih stopa se nastavlja i dalje što je utjecalo na kamatne rezultate tijekom prvog polugodišta ove godine", navodi se u izvješću.

U prvom je polugodištu ostvareno 314,7 milijuna kuna neto prihoda od provizija i naknada, što čini stabilni doprinos nekamatnih prihoda u ukupnom rezultatu Banke. Neto prihodi od provizija i naknada porasli su u odnosu na isto lanjsko razdoblje za šest posto.

U segmentu poslovanja s vrijednosnim papirima i ostalim financijskim instrumentima, uključujući i dobitke/gubitke od obračunatih tečajnih razlika PBZ je ostvarila neto pozitivan rezultat od 237,7 milijuna kuna. Na taj je rezultat, kako navode, utjecao i izvanredni prihod od preuzimanja Visa Europe u iznosu od 148,4 milijuna  kuna prije poreza. Spomenuti prihod uključuje nadoknadu u novcu te preferencijalne dionice Visa Inc.

Opći administrativni troškovi zajedno s ostalim troškovima iznose 746,4 milijuna kuna i gotovo su na istoj razini kao lani, navodi se.

Imovina Banke na kraju prvog polugodišta je iznosila 68,7 milijardi kuna. Najveći segment imovine čine krediti komitentima s udjelom od 65,6 posto.

Ukupni kapital s kojim Banka raspolaže iznosi 11,8 milijardi kuna i predstavlja 17,2 postotni udio strukture bilance stanja. Najznačajniji izvori sredstava su depoziti sa 77 postotnim udjelom i krediti od financijskih institucija sa 4 postotnim udjelom.

PBZ Grupa je u prvom polugodištu ostvarila neto dobit od 829,6 milijuna kuna, što je 38,2 posto više nego u istom razdoblju prošle gdoine.

20. travanj 2024 00:22