Poslovna scena
StoryEditor

Potpisani ugovori Badela 1862 i Radenske

03. Veljača 2016.
Piše:
lider.media

Badel 1862 je s Radenskom potpisao Ugovor o prodaji svojih brendova Nara, Inka i Voćko te Ugovor o badelovoj distribuciji PepsiCo asortimna u HoReCa kanalu u Hrvatskoj.

Današnjim potpisom Ugovora reguliraju se prava o otkupu brendova Nara, Inka i Voćko za daljnju proizvodnju u Radenskoj, kao i badelovoj distribuciji proizvoda iz asortimana PepsiCo u HoReCa kanalu za područje Hrvatske

Zatvaranje pogona za proizvodnju bezalkoholnih pića (BAP) Badela 1862 bila je neminovna je odluka radi očuvanja core biznisa. Naime, od ulaska proizvodnje bezalkoholnih pića u sustav Badela 1862 prije deset godina, ta tvornica radi s negativnim rezultatom. Već od studenog 2013. godine bilo je jasno da će se BAP morati zatvoriti, kada je donesen plan restrukturiranja Društva, što je podrazumijevalo i zatvaranje neprofitabilnih dijelova Društva.

Nakon što je Uprava uložila napore za sanaciju BAP-a (interne odluke i mjere štednje, traženje strateških partnera, pregovora s PepsiCo-m, izrade plana osjetljivosti) koji nisu uspjeli, donesena je odluka o konačnom zatvaranju proizvodnje BAPa s 31.12.2015. Odluka je donesena tek sada jer su osigurana financijska sredstva za kvalitetno zbrinjavanje radnika u skladu s Kolektivnim ugovorom Badela 1862 i zakonskim uvjetima.

Zatvaranjem ovog pogona učinjen je veliki korak u restrukturiranju Badela 1862, što nosi niz korisnih učinaka na rad kompanije s obzirom na dugogodišnji akumulirani gubitak.

U Badelu 1862 trenutno je zaposleno oko 500 radnika, a u pogonu BAP-a, koji je zatvoren, bilo je stalno zaposleno 47 radnika. Od njih je 26 prešlo u druge proizvodne pogone Badela 1862, 16 ih se dobrovoljno prijavilo na zbrinjavanje.

Svi radnici koji odlaze iz Badela 1862 dobit će otpremnine prema Kolektivnom ugovoru.

Slijedom odluke o gašenju pogona BAP-a Badela 1862 otkazan je i ugovor s PepsiCo o punjenju Pepsi i ostalih proizvoda iz asortimana PepsiCo, a PepsiCo je zatim potpisao ugovor s Radenskom d.d. za ekskluzivnog punitelja i distributera za Hrvatsku.

05. listopad 2022 15:10