Poslovna scena
StoryEditor

PwC: tržišta u nastajanju potaknut će inovacije u sektoru platnog prometa

22. Srpanj 2016.
Piše:
lider.media

Očekuje se da će se okruženje u kojem se odvija platni promet na tržištima u nastajanju promijeniti uslijed sve bržeg rasta elektronskog plaćanja s obzirom na pojavu novih tržišnih igrača koji mijenjaju tržište i alternativnih poslovnih modela, prognozira posljednje izvješće PwC-a.

Povećanje ekonomske moći na tržištima u nastajanju i njihov potencijal za veliki odmak u razvoju na postojećim tržištima pomoći će u stvaranju vrhunskog ekosustava za platni promet koji će postaviti tempo za tržišta diljem svijeta.

Gotovo 90% osoba mlađih od 30 godina žive na tržištima u nastajanju, a ta demografska skupina uvelike je uključena u transakcije putem interneta.

Ključni čimbenici koji će oblikovati ovu transformaciju bit će utjecaj tehnologije, promjene u očekivanjima klijenata i globalnoj demografiji, uspon e-trgovine i sve veći regulatorni nadzor. Još neke značajke te transformacije bit će i konvergencije na cijelom tržištu s fokusom na proizvode i rješenja te tehnologija i poslovni modeli povezani s platnim prometom koji će imati globalnu narav i doseg.

Izazovi pretvoreni u prilike za inovaciju i rast

U PwC-ovom izvješću "Emerging Markets – Driving the Payments Transformation" razmatra se dinamičnost tržišta u nastajanju, osobito plaćanja, koja stvara izazove s kojima se razvijeni svijet još nije suočio, ali i stvara prilike za inovaciju i rast.

Od dvije milijarde stanovnika koji se ne koriste bankarskim uslugama, većina njih živi na tržištima u nastajanju.

- S obzirom na veliki broj stanovnika koji se ne koriste bankarskim uslugama i sve opsežniji regulatorni plan da se te osobe uključe u financijski sustav, tržišta u nastajanju u jedinstvenom su položaju da potiču rast u sektoru platnog prometa – rekao je Hugh Harley, voditelj financijskih usluga na tržištima u nastajanju PwC-a  uz ocjenu da "poduzeća za razvoj financijskih tehnologija mogu poslužiti kao katalizator rasta te omogućiti iskorištavanje tih novih platformi u korist šire populacije."

- S obzirom na infrastrukturne probleme na tržištima u nastajanju, moramo se usredotočiti na razvoj infrastrukture za plasiranje i prihvaćanje platnih proizvoda i instrumenata. Alternativni platni instrumenti i metode, kao što su mobilni novčanici, virtualne kartice i računi, plaćanje na društvenim medijima i beskontaktno plaćanje, sve su zastupljeniji u specifičnim slučajevima, osobito među klijentima koji se ne koriste bankarskim uslugama, a potaknuti su tehnologijom, potrebama klijenata i smanjenjem marže – dodaje Vivek Belgavi, voditelj zadužen za financijske tehnologije u PwC Indija.

89 % direktora za platni promet na tržištima u nastajanju smatra da se proizvodi i poslovni modeli moraju promijeniti kako bi ispunili očekivanja budućih klijenata.

Vrhunska tehnologija preoblikovat će platne sustave nove generacije, a inovacije će dolaziti kako od poduzeća za razvoj financijskih tehnologija tako i od renomiranih poduzeća. Ekosustav za platni promet mijenjat će se i zbog regulatornih intervencije kojima se nastoji stvoriti ravnoteža između destabilizacije uzrokovane alternativnim pružateljima platnih usluga i pouzdanosti tradicionalnih poduzeća.

Izvješće kao specifične makropokretače koji će potaknuti rast tržišta u nastajanju navodi:

Povoljna demografija: pokretači plaćanja putem interneta

U tržištima u nastajanju živi 85 % svjetskog stanovništva zbog čega su tržišna kretanja iznimno važna. Očekivanja klijenata potiču promjene u sektoru platnog prometa na tim tržištima. Gotovo 90 % osoba mlađih od 30 godina, na koje otpada 75 % svih transakcija putem interneta, žive u tržištima u nastajanju. To ide u korist rastu transakcija putem interneta, što pak smanjuje crnu ekonomiju i potiče gospodarski rast.

Nova vrsta inovatora u mobilnim i financijskim tehnologijama utječe na promjene u sektoru platnog prometa inovativnim poslovnim modelima usredotočenima na klijente.

Potreba za financijskom uključenosti: poticanje novih tehnologija i inovacija

Iako se bilježi rast stope pismenosti i urbanizacije, pristup osnovnim financijskim uslugama veliki je izazov na ovim tržištima u nastajanju na kojima živi većina od 2 milijarde odraslih osoba koje se ne koriste bankarskim uslugama. Odgovor na to je brzo širenje novih ekonomski održivih tehnologija i inovacija kao što je e-bankarstvo i mobilni novac. Time su se stvorili centri moći čak i u tim zemljama koje imaju niži stupanj financijske uključenosti.

Propisi – ključni element koji omogućuje elektronska plaćanja

Regulatori na tržištima u nastajanju postaju svjesni visokih troškova, rizika i neučinkovitosti povezanih s novčanim transakcijama te prepoznaju važnost metoda elektronskog plaćanja u promicanju pristupa formalnim kreditnim i štednim instrumentima. Poduzimaju se drastične mjere poput uvođenja poreznih olakšica na elektronska plaćanja i kampanje za podizanje svijesti kako bi se izgradio održiv ekosustav za elektronska plaćanja. Mnoge su vlade otvorile svoja tržišta nebankarskim poduzećima s ciljem poboljšanja financijske uključenosti.

Prihvaćanje i uspon e-trgovine

Uslijed sve većeg broja pametnih telefona i tableta koji služe kao praktično, bezgotovinsko i bezkartično sredstvo za obavljanje financijskih transakcija, tržišta u nastajanju potiču rast u potrošnji u e-trgovinama. Ubrzano se razvijaju novi platni koncepti temeljeni na mobilnoj infrastrukturi, a taj su razvoj pokrenuli prodavači na malo koji posluju putem interneta. Oslanjajući se na to da će klijenti u velikom broju usvojiti te modele, ovo ima potencijal zamijeniti gotovinu drugim elektronskim načinima plaćanja.

27. rujan 2022 07:21