Poslovna scena
StoryEditor

Što se sve moglo čuti na simpoziju ‘Energetska učinkovitost u industriji‘?

20. Listopad 2015.
Piše:
lider.media

Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora organizirala je 20. listopada 2015. u hotelu International, u Zagrebu, simpozij „Energetska učinkovitost u industriji“.

Cilj simpozija bio je istaknuti potencijale za smanjenje ukupne potrošnje energije kao i prikazati odgovarajuće mjere. Na simpoziju su sudjelovali stručnjaci iz područja energetske učinkovitosti kao i zainteresirane tvrtke iz Njemačke i Hrvatske.

Simpozij se održao u sklopu projekta poticanja suradnje na području energetske učinkovitosti uz potporu njemačkog Saveznog ministarstva gospodarstva i energije. Organizacijski partner u Njemačkoj bila je tvrtka eclareon GmbH.

Na današnjem simpoziju sudionicima je istaknuto kako postoji čitav niz mjera kako bi se povećala energetska učinkovitost. Već su i poneki mali koraci u svakodnevnom procesu rada dovoljni kako bi se vidjeli pomaci u uštedi energije. Ključna područja bitna za ostvarivanje definiranih ciljeva Europskog vijeća (20% niži staklenički plinovi, 20% povećanje obnovljivih izvora energije, 20% povećanje energetske učinkovitosti do 2020. godine) su transport, stambeni i industrijski sektor.

U Hrvatskoj postoji nekoliko institucija koje nude niz poticajnih mjera kako bi se realizirao što veći broj projekata s ciljem povećanja energetske učinkovitosti. Za javne pozive i natječaje u 2015. godini osigurano je 1,2 mrd. kuna od čega je 40-80% bespovratno. Bilježi se znatan porast u samom broju prijava projekata – tako je na primjer u području nestambenih zgrada pristiglo čak tri puta više prijava, a za projekte iz područja proizvodnje 2015. odobreno je 12 mio. kn (2014: 7 mio. kn).

Simpozij osim što je bio informativnog karaktera omogućio je sudionicima uspostavljanje novih poslovnih kontakata s njemačkim tvrtkama Air 2000 GmbH, Bluberries GmbH, Kübler GmbH, WätaS Wärmetauscher Sachsen GmbH, AVP GmbH immogroup nrw.

Njemačko–hrvatska industrijska i trgovinska komora već niz godina organizira ovaj tip susreta s ciljem poticanja suradnje te je na tržištu prepoznata kao pouzdani partner povezivanja njemačkog i hrvatskog tržišta.

19. travanj 2024 07:06