Poslovna scena
StoryEditor

Tedeschi: Naše najjače tržište u pogledu rasta je Rusija

12. Travanj 2014.

Atlantic grupa ove godine očekuje rast prodaje od gotovo osam posto, potpomognut potražnjom u zapadnoj Europi i distribucijskim poslovima, kazao je predsjednik Uprave te grupe Emil Tedeschi.

„Naše najjače tržište u pogledu rasta je Rusija, no trenutna situacija u Ukrajini nam ne pomaže. Očekujemo da ćemo nastaviti iznadprosječno rasti u pojedinim zemljama u zapadnoj Europi, poput Njemačke, Švedske i Španjolske", izjavio je Tedeschi u intervjuu za Reuters.

Ukupno, ove godine u Atlantic grupi očekuju stopu rasta prodaje od gotovo 8 posto, u odnosu na 2,5 posto rasta prošle godine. Tedeschi je kazao i da bi prodaja Atlanticovih vlastitih proizvoda trebala porasti između 3 i 4 posto.

Ukupni prihodi od prodaje te grupe u prošloj godini iznosili su 5,05 milijardi kuna, dok je neto zarada skočila 77 postom na 199 milijuna kuna.

Tedeschi je kazao da kompanija sada ostvaruje koristi nakon što se proteklo desetljeće pripremala za ulazak u Europsku uniju. „Postali smo spremni za natjecanje na domaćem i inozemnom tržištu, i stoga smo uvjereni u dobru izvedbu u budućnosti“, naveo je Tedeschi.

Kako je kazao, ovoga mjeseca planira se započeti gradnja nove tvornice u Hrvatskoj, vrijedne 120 milijuna kuna, koja će gotovo isključivo proizvoditi za EU tržišta i SAD, vjerojatno od prosinca.

„Nakon procjenjivanja da li započeti novu proizvodnju u Njemačkoj, Sloveniji ili Hrvatskoj, zaključili smo da bi u pogledu troškova najbolja opcija za ulaganje bilo domaće tržište“, rekao je Tedeschi.

No, Tedeschi je priznao da je poslovna klima u Hrvatskoj općenito neprijateljska za ulagače zbog prekomjerne birokracije, neučinkovite administracije i čestih izmjena propisa.

„Također, Hrvatskoj nedostaje ljudi s dobrim upravljačkim vještinama, i u privatnom i u javnom sektoru“, istaknuo je Tedeschi.

09. prosinac 2023 07:26