Poslovna scena
StoryEditor

U Nadzorni odbor ulazi vlasnik Samoborke Želimir Kodrić

26. Siječanj 2014.

U Nadzorni odbor Nexe grupe ulazi Želimir Kodrić, vlasnik Samoborke, domaćeg proizvođača žbuka, fasada i betonskih proizvoda. Njegovo imenovanje trebalo bi biti potvrđeno na izvanrednoj glavnoj skupštini Nexe grupe 19. veljače.

Ivan Ergović, većinski vlasnik najvećega hrvatskog proizvođača građevinskog materijala Nexe grupe, rekao nam je da je dosadašnji član NO-a Nenad Filipović, akademski direktor poslovne škole IEDC-Bled, podnio ostavku zbog drugih obveza, a da s Kodrićem poslovno surađuje.

I Želimir Kodrić potvrdio je da ga je Nexe grupa predložila za novog člana NO-a te da Samoborka i Nexe veže poslovna suradnja duža od 15 godina. Nexe gradnja, tvrtka iz sastava Nexe grupe, i Samoborka sudjeluju i kao zajednica ponuditelja na javnim natječajima. Ergović i Kodrić demantirali su da je riječ o bilo kakvom vlasničkom povezivanju između njihovih tvrtki.

Inače, Nexe grupa nalazi se u predstečajnoj nagodbi i u vrlo osjetljivom razdoblju nakon što su vjerovnici potkraj prošle godine na kraju ipak prihvatili izmijenjeni plan financijskog restrukturiranja. U postupku predstečajne nagodbe nad Nexe grupom utvrđene su tražbine u iznosu od gotovo 2,9 milijardi kuna, od čega se, prema podacima iz izmijenjenog plana restrukturiranja, 1,5 milijardi odnosi na financijske institucije, a 1,2 milijarde kuna na sudužništvo povezanih društava za obveze dužnika.

Prema planu, financijsko restrukturiranje uz ostalo predviđa dokapitalizaciju Nexe grupe, prodaju Našicecementa, otpis dijela duga, kamata i naknada, odgodu dospjelosti obveza, prodaju neoperativne imovine, prodaju udjela u povezanim društvima itd. Kompanija će se, kako je najavio Ergović, i dalje većinski vlasnik Nexe grupe, posvetiti borbi za ostvarenje što boljih poslovnih rezultata i orijentirati na izvoz.

14. travanj 2024 04:47