Tržište kapitala
StoryEditor

EBRD nastavlja program kreditiranje malih i srednjih kompanija kojima upravljaju žene

15. Srpanj 2016.

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je u petak kako se nastavlja program za žene poduzetnice u Hrvatskoj, a koji malim i srednjim poduzećima kojima upravljaju žene omogućava pristup kreditima i poslovnom savjetovanju.

Program je financiran od strane EBRD-ovog posebnog dioničarskog fonda i EBRD-ovog Taiwan Business fonda za tehničku suradnju.

Prva faza Programa za žene poduzetnice u Hrvatskoj započela je u ožujku 2015. i do danas su, putem partnerskih banaka, Privredne banke Zagreb i Raiffeisenbank Austria, osigurana sredstva u ukupnom iznosu od 15 milijuna eura za kreditiranje malih i srednjih poduzeća kojima upravljaju žene.

U EBRD-u očekuju da će se do kraja godine programu priključiti još jedna partnerska banka.

U priopćenju ističu i kako je više od 200 žena poduzetnica sudjelovalo i na projektima poslovnog savjetovanja, treninzima poduzetničkih vještina i programu mentorstva te poslovnog umrežavanja.

Iduća faza programa nastavlja se u istom formatu s krajnjim ciljem stvaranja prilika za poboljšanje poslovanja između hrvatskih i tajvanskih kompanija, navode iz EBRD-a.

Alat za samodijagnostiku poslovanja

EBRD je ovog mjeseca pokrenuo i Business Lens, besplatni online alat za samodijagnostiku poslovanja tvrtki kojima upravljaju žene. Kroz Business Lens, poduzetnice mogu putem upitnika identificirati dobre strane svojih poduzeća, prepoznati prilike za daljnji razvoj i zatražiti podršku u financiranju i savjetovanju kako bi poboljšale poslovanje, navodi se u priopćenju.

"Sa zadovoljstvom najavljujemo produženje Programa za žene poduzetnice u Hrvatskoj. Jačanje i razvoj njihovih potencijala bitan je element razvoja hrvatskog gospodarstva, a to se najbolje očituje kroz uspjeh koji tvrtke ostvaruju. Unapređuje se konkurentnost kroz povećanje produktivnosti, potiču inovacije te širi poslovanje na nova tržišta čime se ujedno generiraju i nova radna mjesta", istaknula je direktorica EBRD-a za Hrvatsku i Sloveniju Vedrana Jelušić Kašić.

Vršitelj dužnosti šefa tajvanskog predstavničkog ureda u Ujedinjenom Kraljevstvu Shyang-Yun Cheng kazao kako je zadovoljan nastavkom partnerstva s EBRD-om u potpori ženskog poduzetništva u Hrvatskoj. "Ovim programom promičemo i jačamo veze među poduzećima kojima upravljaju žene te podupiremo njihov rast", naglašava Yun Cheng.

22. svibanj 2024 23:55