Tržište kapitala
StoryEditor

Svjetske burze porasle, Fed zadržao labavu monetarnu politiku

22. Rujan 2013.

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, treći tjedan zaredom, jer je ulagače potaknula neočekivana odluka Feda da monetarna politika ostaje nepromijenjena sve dok se situacija u gospodarstvu dodatno ne poboljša.

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones ojačao 0,6 posto, na 15.451 bod, dok je S&P 500 porastao 1,3 posto, na 1.709 bodova, a Nasdaq indeks 1,4 posto, na 3.774 boda.

Sve do srijede na svjetskim se burzama trgovalo oprezno, a kada je američka središnja banka priopćila da programi kupnje državnih i hipotekarnih obveznica, vrijedni 85 milijardi dolara mjesečno, ostaju nepromijenjeni, na tržištima je zavladala euforija.

Na Wall Streetu su toga dana Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli najviše razine u povijesti jer je zadržavanjem krajnje labave monetarne politike Fed ugodno iznenadio ulagače koji su očekivali smanjenje tih programa za 10 milijardi dolara mjesečno.

„Nema smanjenja poticaja, tržište to voli. Gledajući kratkoročno iz perspektive tržišta, dobro je da Fed nastavlja s izdašnim poticajima. Što se, pak, tiče realnog gospodarstva, očito je da je Fed zabrinut sporim rastom“, kaže Brad McMillan, direktor u tvrtki Commonwealth Financial.

Na konferenciji za novinare, održanoj nakon dvodnevne sjednice čelnika središnje banke, predsjednik Feda Ben Bernanke kazao je da će se vrlo labava monetarna politika zadržati sve dok podaci ne potvrde da je gospodarstvo čvrsto na putu oporavka.

A da američko gospodarstvo nije baš u impresivnoj formi, pokazuju i smanjene procjene Feda. Tako u ovoj godini središnja banka očekuje rast gospodarstva između 2 i 2,3 posto, dok je prije tri mjeseca očekivala rast između 2,3 i 2,6 posto.

Smanjenje procjena rasta gospodarstva nije baš dobra vijest, no čini se, kažu analitičari, da će Fed voditi poticajnu monetarnu politiku sve dok se rast ne ubrza.

Zbog toga su ulagače ohrabrili i napisi da je potpredsjednica Feda Janet Yellen favorit Bijele kuće za mjesto predsjednice središnje banke, nakon što je Lawrence Summers, bivši ministar financija, odustao od kandidature.

Yellen više odgovara tržištima jer se dosad zalagala za vrlo labavu monetarnu politiku sve dok se nezaposlenost znatnije ne smanji, pa se ulagači nadaju da će nastaviti politiku Bernankea, kada se on u siječnju iduće godine povuče s mjesta predsjednika.

No, oduševljenje ulagača nije dugo trajalo, pa su u posljednja dva dana prošloga tjedna cijene dionica pale.

I dok zadržavanje labave monetarne politike znači da će Fed i dalje ubrizgavati svježi, jeftin novac na financijska tržišta kako bi održao niske kamate i tako potaknuo kreditiranje, smanjenje procjena Feda o rastu gospodarstva pokazuje da su dometi takve politike ograničeni.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE ojačao je 0,2 posto, na 6.596 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,9 posto, na 8.675 bodova, a pariški CAC 2,2 posto, na 4.203 boda.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks prošloga tjedna skočio 2,3 posto, na 14.742 boda, što je već treći tjedan kako raste.

24. travanj 2024 14:59