Tržište kapitala
StoryEditor

Završava sezona objava financijskih izvješća, prihodi europskih tvrtki pali 8 posto

12. Kolovoz 2016.
Piše:
lider.media

Na europskim burzama u petak najvažniji indeksi stagniraju, nakon što su dosegnuli nove najviše razine u zadnjih sedam tjedana. STOXX indeks 600 vodećih europskih dionica oko podneva nije bilježio promjene. Od početka tjedna, pak, na dobitku je 1,6 posto, dosegnuvši najvišu razinu u posljednjih sedam tjedana. Istodobno, londonski FTSE indeks bio je u blagom plusu od 0,12 posto, na 6.922 boda, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,34 posto, na 10.706 bodova, a pariški CAC za 0,16 posto, na 4.496 bodova. Najviše je porasla, za 5 posto, cijena dionice A.P. Moller-Maerska, nakon što je taj danski brodarski i naftni div potvrdio svoje procjene zarade u ovoj godini, premda je u proteklom tromjesečju ostvario manju neto dobit nego što se očekivalo.

Pad prihoda na godišnjoj razini

Sezona objave financijskih izvješća kompanija za drugo tromjesečje približava se završetku. Dosad je 88 posto kompanija čije su dionice sadržane u STOXX 600 indeksu izvijestilo o rezultatima, pri čemu je njih 61 posto ostvarilo zarade po dionici u skladu ili iznad očekivanja analitičara. Ipak, njihove zarade za otprilike su 8 posto su manje nego istom lanjskom razdoblju.

Burzovni indeksi na Wall Streetu dosegnuli najviše razine u povijesti

"Izuzev automobilske i softverske industrije, tek je nekolicina kompanija značajnije revidirala naviše svoje procjene zarade po dionici. Ponovno smo vidjeli sad već dobro poznati obrazac da kompanije premašuju ionako snižene procjene, bez značajnije revizije naviše svojih očekivanja vezanih uz buduće zarade", kaže Dennis Jose, strateg pri Barclaysu.

Pod pritiskom su u petak ponovno bile cijene dionica rudarskih kompanija, uslijed pada cijena metala, nakon što su najnoviji podaci ukazali na usporavanje rasta kineskih investicija u fiksnu imovinu u prvoj polovini ove godine, na 8,1 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

U prosjeku su cijene dioncia proizvođača sirovina pale 0,7 posto, a najviše su pale cijene dionica Rio Tinta, Anglo Americana i BHP Billitona, između 0,5 i 2 posto.

24. travanj 2024 01:11