Aktualno
StoryEditor

U Hrvatskoj radi 85 tisuća studenata

19. Lipanj 2018.

Oko 85 tisuća studenta radilo je tijekom 2016. godine studentske poslove, navela je državna tajnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Branka Ramljak predstavljajući u Hrvatskom saboru zakon koji će svim hrvatskim studentima, neovisno imaju li redoviti ili izvanredni status, omogućiti rad preko studentskih ugovora.

>>>Jurčić: Nije normalno da studenti obavljaju redovne poslove radnika

Lani smo imali nešto više od 43 tisuće izvanrednih studenata, od kojih nešto više od 16 tisuća koji ne rade, navela je Ramljak referirajući se na primjedbe iznijete na zakon o obavljanju studentskih poslova na kojima se godišnje zaradi više od milijardu kuna.

Pravo na obavljanje studentskog posla novi zakon ‘daje‘ studentu koji je u prethodnoj akademskoj godini ostvario minimalno 1 ECTS, uvodi minimalnu satnicu, daje studentima pravo na veću satnicu za rad noću, vikendom i blagdanima, obvezuje posrednika da studentu isplati naknadu najkasnije 15 dana od završetka posla, propisuje da poslodavac koji radniku dade poslovno uvjetovani otkaz, na njegovo mjesto idućih šest mjeseci ne može zaposliti studenta.

>>>Mrsić o novom zakonu o studentskom radu: Vlada će žrtvovati mladost za jeftin profit

I dok vladajući bezrezervno hvale zakon, oporba ima zamjerki, a prije svih SDP koji najavljuje da će kod glasovanja biti suzdržan.

Zakon ima dobrih strana, dobro je da se povećava minimalna satnica za studentski rad, da im se više plaća noćni, prekovremeni i rad blagdanom, što se propisuju stroge kazne za poslodavce, no ne vidim da će se spriječiti slučajevi da se preko studentskih ugovora isplaćuju sezonci, kaže Sabina Glasovac (SDP).

>>>Na poslijediplomskom specijalističkom studiju upisano više od 1500 studenata

Marko Sladoljev (Most) za zakon kaže da je potvrda da aktualna vlast ne želi istinsku promjenu u segmentu studentskog rada, poglavito za poduzetne i inovativne studente. Naši redoviti, poduzetni studenti koji žele otvoriti tvrtke u Hrvatskoj, to ne mogu, jer im država tada ukida prava redovitih studenata, kaže zastupnik.

Predloženim se zakonom štite studenti, izbjegavaju sive zone, odnosno zlouporaba studentskog rada, kaže Vesna Bedeković (HDZ). Glede zahtjeva da se ograniči broja radnih sati studenta, poručuje da nije za ograničavanja, da se ne treba bojati studenta, da oni neće destabilizirati tržište rada.

>>>Studenti FER-a Nives i Luka otvaraju vrata svemirske industrije

Jednaka prava na studentske poslove za redovne i izvanredne studente, visoke prekršajne kazne od sto tisuća kuna, pozdravlja Kažimir Varda (BM365) koji drži da bi bilo dobro da dio tih kazni ide za poboljšanje studentskog standarda.

Drakonska kazna od sto tisuća kuna za poslodavce, jaka je mjera generalne prevencije, naglasio je Tomislav Sokol (HDZ).

17. veljača 2024 12:58